Prazniki in žalujočiNovo leto, žalovanje

To novo leto je drugačno, kot je bilo takrat, ko ste lahko vstopili vanj s svojo ljubljeno osebo, ki je ni več, ker je umrla.

Prevevajo vas različna občutja in vprašanja. To je povsem naravno in nič ni narobe z vami. Dopustite si, da smete vse to doživljati. Seveda pa lahko v svobodi, ki vam je dana, usmerite svoj pogled tja, kjer veste, da vam bo dana pomoč za nadaljnje korake v življenje.

Bog Jezusa Kristusa, v katerega verujete, je Bog živih, z vami je, v vas (Mt 22,32; 28,20; Rim 8,11). To je vesela vest, ki pa jo najverjetneje vedno ne doživljate kot veselo, saj si želite, da bi vaša ljubljena oseba bila z vami, tukaj in sedaj, da bi se lahko skupaj veselila v Bogu in ga slavila.

Psalmist je pred več kot dvema tisočletjema zapisal, da ga želi slaviti živ, kajti mrtvi ga ne morejo slaviti (Ps 115). Seveda ta starozavezni molivec ni imel možnosti verovati v posmrtno življenje, ker se Jezus še ni rodil, živel, trpel, umrl in vstal od mrtvih.

Mi poznamo Jezusa in lahko verujemo, da tudi naši dragi, ki so umrli, slavijo Boga, in da so obrisane vse njihove solze. Toda hkrati se je tudi nam tako kot starozaveznemu molivcu težko sprejeti smrt naših dragih.

Želim vam in prosim Svetega Duha in vas vabim, da ga tudi sami prosite, naj vas on v žalosti in bolečini žalovanja spomni na to resničnost večnega življenja v Bogu. V njem ste lahko živo povezani s svojo ljubljeno osebo, ki jo tako zelo pogrešate, ker ste jo ljubili in tudi ona vas.

On, Sveti Duh, vas more učiti, kako videti in razumeti vse, kar se je zgodilo, kar ste doživeli in zdaj doživljate. On vas more tudi tolažiti tako, kot vas ne more nihče drug. Zaupajte vanj, kolikor pač zmorete. On vas razume in vas skupaj z Jezusom in Očetom ne obsoja. Želi samo to, da bi se vedno znova spomnili, da niste čisto sami. Bog je vedno z vami in bo z vami in vam bo poslal na pot življenja ljudi, po katerih boste lahko zaznali njegovo Bližino.

Ivan Platovnjak DJ

Ljubljana, 2. 1. 2020