Odmevi na pripravo na zakonPriprava na zakon

V septembru se je v Ignacijevem domu duhovnosti na pripravi na zakon zbrala lepa skupina parov. Tudi septembrske priprave so potekale na daljavo preko aplikacije Zoom. Udeležence so zelo nagovorila pričevanja zakonskih parov. V anketi so poudarili predvsem naslednje.

Želiva se še ustaviti ob vprašanjih, ki sva jih dobila

Vsak par posebej mi je bil všeč s svojim pričevanjem. Ko sem začutil njihovo energijo pripovedovanja, sem resnično uvidel, kakšni problemi se lahko pojavijo v zakonskem življenju. Hitro sem tudi videl, da z zaročenko še nimava razdelanih vseh vprašanj, ki so jih nama zastavili, zato sva se odločila, da s poroko še nekoliko počakava, dokler se o teh vprašanjih dokončno ne pogovoriva. Všeč mi je bil pater, njegovo pripovedovanje je izgledalo, kot da izvira iz globine njegove duše, z energičnim in veselim pristopom se mi je prikupil do te stopnje, da sem ga lažje in bolj sprejemajoče poslušal. Všeč mi je bilo poslušati pare, ki so se znašli na robu zakona, in njihovo navdihujočo pripoved, kako je bilo vredno vztrajati, čeprav je bilo včasih tako težko, da so mislili že vse popolnoma pustiti, a je posvetila luč na koncu tunela.

Lahko sva že uporabila predstavljen način pogovora

Veliko sva pridobila glede komunikacije in poslušanja drug drugega. Že v drugem dnevu priprave sva lahko nastalo situacijo lepo rešila z novim znanjem, ki sva ga pridobila v prvem delu priprave. To se mi zdi zelo dragoceno. Tudi v prihodnje bova prakticirala predstavljen način pogovora. Želiva si vzeti čas in poiskati prostor ter se v tišini in molku poslušati. Prav tako sem spoznala, kako se lahko v najhujših preizkušnjah obrnem oz. obrneva po pomoč k Bogu.

Postopoma sem vedno bolj ozavestil pomen molitve

Priznam, da sem molitev nekoliko zanemarjal in mi je bilo na začetku srečanj malo nenavadno, da smo molili. Tako mi od začetnih molitev v zavesti ne ostaja kaj dosti. Na koncu priprave pa sem že občutil, da je drugače. Ozavestil sem molitev in verjamem, da bom z vsako nadaljnjo molitvijo bolj povezan z zaročenko in Bogom.

Prvič sem molil skupaj z zaročenko

Prvič sem molil skupaj z zaročenko. Bili smo ona, jaz in Bog. Skupaj. To bomo še počeli. Molitev je resnično biti eno z Bogom. Sveta maša na koncu s p. Ivanom je bila neverjetno doživetje. Takšnih maš si želim: iskrenih, sproščenih, ki povežejo.

Lahko sva se pogovarjala o intimnih stvareh v varnem okolju svojega doma

Priprava na zakon preko spleta nama je omogočila, da sva se v varnosti svojega doma iskreno pogovarjala. Osebno menim, da je veliko lažje govoriti o tako intimnih stvareh na štiri oči kot pred več pari v dvorani.

Med pripravami na zakon sem ugotovila, kako je priprava pomembna

Za pripravo sem se odločila predvsem zato, ker je to obvezno za cerkveno poroko. Med pripravo pa sem ugotovila, kako pomemben del je to, zato bi jo priporočala vsem parom, ne glede na vero. Srečanja na daljavo pa so omogočila več intimnosti s partnerjem, več povezanosti in lažjo logistiko ter sproščenost.

Priprava na daljavo je omogočila več sproščenosti in globine

Priprava na daljavo nama je omogočila dodatno sproščenost v medsebojnih pogovorih pred, med in po predavanjih/pričevanjih. Omogočila nama je še bolj doživeto doživljati zakonske zgodbe in pričevanja, saj sva pričevalce jasno videla in razločno slišala. Dala nama je trenutek zase, ko ni bilo treba spoznavati novih ljudi, ki bi nama odvzeli čas, ki sva si ga tako lahko podarila drug drugemu.

Veliko slišanega bom lahko uporabil za življenje v zakonu

Iskreno se zahvaljujem za možnost, da sem lahko bil na pripravah na zakon. Hvala vsem parom in zdravniku, ki so povedali veliko zgodb in metod, kako se pogovarjati, biti boljši človek. Veliko novega sem se naučil in veliko stvari bom lahko uporabil v življenju. Veliko mi pomeni, ker sem sam pri sebi spoznal, da sem mogoče malo skrenil s poti krščanskega duhovnega življenja. Sedaj je na meni, da se vrnem na pravo pot.

Resnično sem hvaležna za to izkušnjo

Resnično hvaležna za to izkušnjo, ki se mi zdi nujna ob sklenitvi zakramenta zakona. Prišla bi prav tudi komu drugemu: staršem, prijateljem … V njej globlje uvidiš, zakaj si skupaj z zakoncem, najdeš vrednote, se pogovarjaš, povežeš in spoznaš, da ni vse samoumevno. Odkriješ, da si lahko hvaležen za vse, kar te obdaja, saj je to, kar vidimo, pogosto nevidno. Vse okrog nas je pravi blagoslov. Samo ustaviti se moramo in tako lahko vidimo vso lepoto, s katero smo blagoslovljeni vsak dan posebej. Najlepša hvala za izkušnjo priprave na zakon.

Zbral in pripravil p. Ivan Platovnjak DJ