Spodbude za zakonceZakonci in Sveto pismo

Naš Bog je Emanuel, Bog z nami. Še posebej želi biti z vama tudi po Svetem pismu, svoji besedi, ki jo deli z vama.

Ob prebiranju Božje besede in njenem premišljevanju bosta še bolj povezana z Njim in med seboj. Prišla pa bosta tudi do novih spoznanj, v luči katerih bosta bolje videla, kaj je tisto, kar vama je lahko v pomoč, da se bosta vsak dan bolj ljubila in spoštovala, in se za tisto tudi odločala.

Pomoč svetopisemskih stavkov

Izbral sem nekaj svetopisemskih stavkov, ki vama bodo lahko v pomoč, da se še globlje zavesta bližine Boga in moči, ki izhaja iz zaupanja vanj, v njegovo navzočnost v vajinem zakonu in družini. Nikoli nista prepuščena sama sebi in vsemu težkemu, kar se dogaja. On je vedno z vama in za vaju. Naj vaju tudi te vrstice spominjajo na to in dajejo novo svetlobo v vajino notranjost in v vajin pogled na drug drugega. Tako ne bodo luči samo na adventnem venčku in nato na novoletni jelki, temveč predvsem v vama. Bog je namreč luč, ki presega vsako luč, in razsvetljuje tudi največje temine življenja in sveta.

1) »In če koga izsiljujejo, mu dva stopita ob stran: trojna vrvica se ne pretrga hitro.« (Prd 4,12)

Poznam zakonski par, ki si je ta svetopisemski stavek vgraviral na notranjo stran poročnega prstana. Ko pričujeta o svojem zakonskem življenju, iskreno povesta, kako ju ta stavek spremlja od poroke naprej. Daje jima moč, da zmoreta iti vedno naprej, tudi ko se zdi, da ni več mogoče. Zavedanje, da sta dva skupaj močnejša kot en sam in da sta v povezanosti z Bogom še močnejša, je pogosto rešilo njun zakon. Tri vrvice predstavljajo moža, ženo in Boga. Kadar vsi trije tvorijo tesen medsebojni odnos, ga ni mogoče prekiniti.

2) »Predvsem se med seboj goreče ljubite, ker ljubezen pokrije množico grehov.« (1 Pt 4,8)

To je zelo dragocen svetopisemski stavek za zakonsko življenje, saj je zakon zaveza dveh nepopolnih ljudi, moškega in ženske. V vsakem odnosu pridejo tudi časi, ko bosta težje drug do drugega ljubeča in spoštljiva, in ko ne bosta imela uspeha v svojem prizadevanju, da bi osrečevala drug drugega. Pomembno je, da si zapomnita Božjo definicijo ljubezni in kako vaju lahko globoka ljubezen preobraža, daje moč, da drug drugega prosita za odpuščanje in si odpuščata. Poznavanje tega stavka vaju bo v času preizkušenj spomnilo na neizmerno moč ljubezni.

3) »Vem za načrte, ki jih imam z vami, govori GOSPOD: načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje.« (Jer 29,11)

Kako navdihujoče je vedeti za te Božje načrte za vajin zakon. Ta stavek razkriva bistvo Boga v odnosu do vaju in vsega človeštva. Dopustita, da te besede preplavijo vajini srci in razsvetlijo vse vajine temačne občutke in misli. Včasih si želimo vedeti vse načrte, ki jih ima Bog za nas, vendar mislim, da je najpomembneje zaupati temu, kar je zapisano v tem stavku. Tukaj je vse. Naj vaju te besede navdajajo z upanjem, ki ne vara, tudi takrat, ko sta tik pred obupom. Ponavljajta si to vrstico, ki vama želi pomagati zaupati v Boga, v njegove načrte za vajino prihodnost.

4) »V ljubezni prenašajte drug drugega. Prizadevajte si, da ohranite edinost Duha z vezjo miru.« (Ef 4,2-3)

Ta svetopisemski stavek vama je lahko vedno znova spodbuda, da sta drug do drugega nežna, potrpežljiva, nesebična in željna ohraniti mir v svojih odnosih. Ta vrstica naj vaju opogumlja, da ostaneta vedno mirna in ravnata drug z drugim tako, kot Jezus ravna s teboj in tvojim sozakoncem. Dopustita, da pridejo te besede v globino vajinih src, vajinega načina razmišljanja, odločanja, govorjenja in ravnanja. Prosita Svetega Duha, da bi vama dal milost, da bi sledila njegovim mislim o vaju in vajinem zakonu, kajti potem bo v vama in med vama vedno več globokega miru in medsebojnega spoštovanja, po katerem tako zelo hrepenita. 

5) »Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne ločuje!« (Mr 10,9)

Večina zakonskih parov ob podelitvi zakramenta zakona verjame, da ni mogoče, da bi jih kaj ločilo. A kasneje mnogi pričujejo, da so z leti prišle mednje takšne stiske in preizkušnje, ki so ogrozile njihovo zvezo, saj so jih privedle celo do razglabljanja o ločitvi. Če ne bi takrat nosili v globini svojih src takšnih svetopisemski stavkov, na katere so se lahko oprli in jim z vsem zaupanjem sledili, bi njihov zakon zagotovo propadel. Bog pa je po svoji besedi rešil mnogo zakonov in lahko izboljšuje in rešuje tudi vajinega! Ne dovolita, da bi kdo ali karkoli ločevalo vajino medsebojno ljubezen in spoštovanje.

Predlogi za uporabo svetopisemskih stavkov

Da vama bodo lahko ti ali drugi svetopisemski stavki, ki so vama dragoceni, vedno blizu in pred očmi, si jih lahko napišeta na lep list, ga okvirita in obesita na vidno mesto v vajinem domu. Lahko jih napišeta tudi na male listke, jih dasta v kakšen lep glinast lonček in vsak dan potegneta ven enega. Po končanem dnevu, ga dasta v drug lonček, kjer bodo potem postopoma zbrani vsi ti verzi. Potem pa lahko začneta znova. Potrebno je veliko ponavljanja, da nam dragocene stvari pridejo globoko v naše srce, v naše čutenje, mišljenje in delovanje. To sta samo dva predloga. Verjamem, da bosta sama našla tisto, kar vama bo najbolj pomagalo, da bosta v tem adventnem času lahko blizu Bogu in drug drugemu. Le naj bo čim bolj konkretno.

Vsak dan bodita s svetopisemskim stavkom

Če si želita zapisati svetopisemske stavke globoko v svoje srce, se vsak dan, še posebej sedaj v adventu, spomnita kakšnega od njih, ga ponavljajta v ritmu dihanja, kot litanije, ga okušajta in premišljujta o Božji ljubezni in pozornosti do vaju. Vzemita si pogosto čas, da se o njih pogovarjata in prisluhneta drug drugemu, kaj za vsakega izmed vaju pomenijo in kako so vama v pomoč sredi vsakdanjega hitenja in opravljanja zakonskih in družinskih obveznosti. Naj se tako krepi med vama zaupanje v Boga, v njegove obljube in zavezo, ki jo je sklenil po zakramentu zakona z vama: »Jaz bom vedno z vama in bom naredil vse, da bosta lahko drug drugemu zvesta v medsebojni ljubezni in spoštovanju.«

p. Ivan Platovnjak DJ

30. 6. 2022