Odmevi na pripravo na zakonPriprava na zakon

Na koncu priprave na zakon v začetku marca v Ignacijevem domu po spletu je 62 parov napisalo tudi svoje odmeve nanjo. Med drugim so zapisali:

Všeč mi je bilo, da je bilo vse zelo življenjsko in da smo bili na najboljši možen način spodbujeni k temu, da se pogovarjamo z bodočim možem/ženo o temah, o katerih se morda ne bi nikoli. Ob tem smo dobili možnost, da tudi partnerja/partnerko spoznamo v drugi luči (dobila sem  vtis in dodatno potrditev, da sva s partnerjem zmožna komunikacije tudi o kakšnih meni neljubih temah). Všeč so mi bila pričanja parov, njihova pot in njihova volja, da vztrajajo v zakonu tudi takrat, ko ni najlažje. Všeč mi je bila tudi zasnova programa, npr. v soboto smo imeli dovolj odmora za kosilo in počitek. Obnovili in poglobili smo smisel vseh zakramentov in pregledali potek cerkvene poroke. Molitve na začetku in na koncu dneva sem doživljala kot meditacije, povezavo z Bogom. Name so vplivale osrečujoče. Ob njih in po njih sem se počutila sproščeno, poglobljeno. Za trenutek sem pozabila na težave. Takšne skupinske molitve bi si želela vsako jutro. Prav s tem namenom sem se odločila, da se želim priključiti skupini za zakonske pare. Ničesar ni bilo “preveč”, ampak ravno toliko, da od vsega odnesem najboljše.

Sproščena priprava preko spleta

Za pripravo na zakon sva se odločila predvsem zato, ker je obvezna oz. zahtevana s strani najinega poročevalca, župnika. Vendar sva skozi pripravo ugotovila, kako uporabna je in mi absolutno ni žal, da sem se je “moral” udeležiti. Obudila je staro znanje in vero, ki sem jo za veliko časa potlačil. Menim, da je spletna priprava na zakon predvsem dobra za pare, ki se morajo iskreno pogovoriti o vseh temah, o katerih smo govorili na pripravi. Midva z zaročenko sva se -iskreno povedano – velikokrat preprosto spogledala in nasmejala, ker sva vse oz. vsaj večino teh tematik predelala že v zelo zgodnjih začetkih najinega odnosa − oba sva namreč zelo direktna. Menim, da se večina parov v večji predavalnici ne bi tako sprostila, ker bi videla, da se jih sliši. Splet nam je tudi omogočil, da sva predebatirala kako točko ali idejo posameznega predavanja, ko je bila še sveža, ne  da bi motila predavatelja. Možno je bilo tudi to, da smo spraševali preko “chata”, kar je lahko počelo več parov hkrati in so nato bili po vrsti podani vsi odgovori, kar pa bi bilo nemogoče, če bi bili pari prisotni v dvorani.

Prevladal drugi razlog

Za pripravo na zakon sva se odločila iz dveh razlogov: 1. ker je formalno potrebna, če se želiš cerkveno poročiti in 2. ker sva želela ugotoviti, če se želiva cerkveno poročiti. Prijavila sva se bolj zaradi prvega razloga vendar je razlog 2 popolnoma prevladal. Resnično sva vse spremljala zaradi vsebine in zelo sodelovala. Za online pripravo sva se odločila tudi zato, ker nama je omogočalo malo več zasebnosti pri občutljivih temah. Sedaj bova lažje o teh stvareh govorila oziroma o njih razmišljala v malo “manj varnih” okoljih.

Odkril vrednost molitve

Do pubertete sem vsak dan molil za svoje starše in sestro in zase. Potem pa sem nekako izgubil voljo do molitve. Molil sem le občasno. Na koncu priprave sem se zamislil in se odločil, da bom spet začel moliti, ker mi bo pomagalo v prihodnosti boljše razumeti vse, kar se dogaja, in graditi svoj odnos z bodočo ženo. Zaključna sveta maša mi je pomagala videti povezanost z Bogom v novi luči. Ostaja mi, da je Bog vsepovsod in da molitev pomaga pri vsakodnevnem življenju.

Vse zaobjeto

Zelo všeč mi je bilo, da so nam različni pari z različnimi zgodbami zelo iskreno in odprto spregovorili o svoji zakonski poti.  Z zgodbami o svojem zakonu so nam dali pravi vzgled, da bomo lahko tudi mi prekoračili različne težave, ki jih lahko doživimo v zakonu. Všeč mi je tudi bilo, da so te priprave ne samo o zakramentu zakona, ampak tudi o vsem drugem, kot so naši spolni odnosi, samorefleksija, potek poroke v detajlih itd. Všeč mi je bilo, da smo mogli aktivno sodelovati, tako da lahko partnerico še boljše spoznaš. Sveta maša na koncu priprave mi je bila tudi všeč, ker sem lahko še enkrat reflektiral celotno pripravo in se zamislil.

Spoznala sem, da potrebujem tudi Boga v najinem odnosu

Najin odnos res temelji na odkritosti in pogovoru. Skozi čas, ko sva skupaj, sem se predvsem jaz morala naučiti stavka “jaz …” in ga tudi živeti. Vendar mi je ta priprava ponovno odprla oči, da potrebujem poleg sebe tudi Boga. Da ga potrebujeva oba. Ob nemalo preizkušnjah sem se od njega oddaljila. Vendar si sedaj ponovno želim, da naju povezuje in nama na skupni poti pomaga tudi on.

Celovito gradivo

Gradivo o pripravi na zakon, ki smo ga dobili, je obsežno in zelo uporabno. Vsebuje tudi vprašanja za razmislek in mi bo  še nekaj časa služilo pri lastnem duhovnem poglabljanju. Podane so tudi informacije o dodatni literaturi, ki jo imam prav tako namen prelistati. Vsebuje tako praktične napotke pri pripravi na zakon in poroko kot informacije za duhovno rast v razmislek. Zelo celovito pripravljeno gradivo.

Še večkrat si želim ponoviti izkušnjo najinega gledanja iz oči v oči

Začetek priprave na zakon je bil res izjemno dober. P. Ivan je naredil izjemen vtis name, saj je s svojo srčnostjo razlagal o lepoti medsebojnih odnosov in vseh pomembnih vidikih komunikacije, o samospoštovanju, samopodobi, dobrem sporazumevanju, aktivnem poslušanju, procesu iskanja skupnega dobrega. Najbolj mi je bilo všeč, ko sva se na začetku z zaročenko držala za roke in gledala iz oči v oči brez besed. Čutil sem, da naju je to zelo povezalo, čeprav nisva rekla niti besede. To preprosto dejanje “komunikacije” bom v prihodnosti z veseljem ponovil, saj je napolnilo mojo dušo s toplino.

Za življenje mi ostaja …

Za življenje mi definitivno ostaja razlaga, kako moramo vedno razmišljati o tem, kaj lahko mi storimo za svoj zakon in za svojega partnerja, kako mu lahko polepšamo dan. Prav tako mi je bila najpomembnejša razlaga o tem, kako s sklenitvijo zakonske zveze v najin odnos sprejmeva Boga in je to zveza med nami tremi.

Tudi zakonsko življenje je duhovni poklic

V spomin se mi je vtisnila misel, da pri duhovnih poklicih večkrat mislimo samo na duhovniške, redovniške in misijonske poklice, vendar hitro pozabimo, da Sveti Duh vsakega vabi in spodbuja, da bi se povsem prepustil Božji ljubezni. Spoznal sem, da po medsebojni podelitvi zakramenta zakona nisva več dva, ampak eno, saj Bog ustvari novo osebo ‒ zakonski par. Nisva več samo jaz in ti, temveč postaneva midva. Tej novi osebi tudi obljubiva poslušnost, spoštovanje.

Zakrament zakona ni le pogodba

Zakrament zakona ni le “pravna zakonska pogodba”, ampak postaneta zakonca po njem vidno znamenje Svete Trojice. V zakramentu poroke obljubiš zaročencu, da mu boš zvest do konca in bosta skupaj vzgajala otroke v krščanski veri. Za življenje mi ostaja, da je zaročenca potrebno spoštovati, ljubiti, biti potrpežljiv in mu dati občutek vrednosti, saj gre za vse življenje. Z zakramentom poroke spustiš v svoj zakon Boga, da ga potem živiš skupaj z njim.

Povedati na pamet zakonske obljube

Hvala, da ste naju vzpodbudili k temu, da bova poizkušala zakonske obljube povedati na pamet, iz oči v oči. To je veliko težje in globlje. Lepše! Za življenje mi ostaja to, da se k obljubam lahko kadar koli vrneva in si jih ponovno izrečeva, saj bodo podkrepile najin odnos, ljubezen, vero …

Dobila sva veliko informacij o pripravi poroke

Dobila sem res veliko uporabnih informacij glede same cerkvene poroke. Všeč mi je bil patrov stavek, da je zanjo potrebno samo 5 ljudi, tako da je lahko poroka tudi skromna. Med samo razlago je zastavil tudi vprašanja, o katerih se še nisva pogovarjala, npr. v kakšni obliki si želiva poročni obred ali poroko z mašo. Vzpodbudil je tudi najino odločitev, da si sama izbereva berili in evangelij. Podal je uporabne informacije in napotke v primeru, ko je poroka v drugi župniji. Osvetlil je vloge prič in potencialne razloge za ničnost zakonske zveze.

Spoznal sem, da je vse življenje zajeto v molitev

Vloga molitve je bila bistvena pri naših srečanjih, saj je povezovala vse teme, ki smo se jih na srečanjih dotaknili. Spoznal sem, da je vse življenje zajeto v molitev. Spoznal sem tudi, da je zelo lepo, če moliva skupaj z zaročenko. Upam, da bova postala v najini molitvi resnično eno, da ne bova molila več kot posameznika, ampak kakor eden.

Sproščena molitev

Molitve so bile sproščujoče. Lep občutek, ko objameš svojo ljubljeno osebo ali jo pri molitvi držiš za roko in jo gledaš v oči. Na začetku so bile tiste 4 minute zrenja kar dolge, polne živčnosti, nemira, med vikendom pa je postala navada in lep “običaj”. Vsak dan bi se morala takole zreti in drug v drugem videti svojo ljubljeno osebo.

Dragocenost zoom priprave

Priprava na zakon je kljub zoom izvedbi super zasnovana in na zelo interaktiven način vključuje pare. Glede na to, da so postavljena vprašanja pogosto zelo intimna, nama je bilo všeč, da sva lahko odgovarjala in raziskovala odgovore v zavetju domače dnevne sobe.

Moč molitve

Molitev. Nenavadno, vendar definitivno nekaj, kar bi si želela prakticirati vse življenje − pozornost, pogled v oči in nasmeh partnerja. Molitev ima moč in vesela sem, da smo to delali, ker je spodbudilo to tudi mojega partnerja k temu in je tako uvidel, da tudi meni to resnično veliko pomeni.

Od sedaj naprej …

Molitve, ki smo jih imeli, so mi resnično pomagale. Ob njih se človek ustavi, se zave, kaj moli, da ne izgovarja besed kar tako − v tri dni. Prvič do sedaj sem molil na ta način in priznam, da se me molitev dotakne drugače kot sicer. Od sedaj naprej se bom večkrat skušal tako ozavestiti med molitvijo …

Drugačna molitev

Molitve se mi zdijo primeren začetek in zaključek. Všeč mi je bila ta res drugačna molitev, ki je bila zame nova. Je bolj poglobljena, bolj osebna in bolj se zazreš vase. Zelo lepo se mi je zdelo, ko sva se obrnila drug k drugemu, pogledala v oči, prijela za roke. To naju je še bolj povezalo v Bogu. To nama ostaja tudi za življenje, da se bova večkrat umirila, prijela za roke, pogledala v oči in molila. Občutek svete maše je bil lep, kot da je samo za naju. Kljub tehnologiji se me je res posebno dotaknila. Molitev mi bo pomagala, da bom v težkih trenutkih, ki naju bodo pričakali na skupni poti, bolj razumno in mirneje reševal morebitna nesoglasja.

Nagovoril me je starejši sin

Moja želja in hkrati želja zaročenca je, da se poročiva cerkveno. Zakaj? Ker sem v svoji biti verna oseba, ker sem živela versko življenje že vse od otroških let in sem se ob tem lepo počutila. Verjela v Boga, verjela, da mi lahko pomaga. Zadnje čase pa me je k temu še bolj nagovarjal starejši sin, ki res doživlja Boga na tisti pravi, pristni način. Zato si želim, da moja družina še naprej živi v veri in da še pogosteje medse povabimo Boga. Doma sva se lahko povsem osredotočila eden na drugega, brez motenj in si dala za pogovor toliko časa, kolikor sva ga potrebovala, se pravi, tudi med odmori.

Priporočam jo prav vsem

Za pripravo na zakon sem se odločil po priporočilu domačega župnika. Iskreno povedano, nisem kaj dosti pričakoval od nje , vendar je zelo presegla moja pričakovanja: spet sem začutil povezanost z Bogom in stik z duhovnostjo, ki mi je v zadnjih letih primanjkovala. Vašo pripravo resnično priporočam čisto vsem parom pred sklenitvijo zakonske zveze. Čeprav je bila preko spleta, je pri meni povsem dosegla svoj namen. Mislim celo, da sva se lahko preko spleta še bolj intimno povezala z zaročenko.

Zbral in pripravil Ivan Platovnja DJ