Osrečujoča spolnostSpolni odnos

Vsi pogovori o spolnosti in ljubezensko-spolnem odnosu so precej težavni. Začnita z vprašanji. Izberita čas, ko bosta pri drugem opazila pripravljenost za pogovor in bo pri vaju pripravljenost za poslušanje. Izberita eno ali več izmed spodaj navedenih vprašanj in poslušajta drug drugega. Ne postavita se v obrambno držo, če vama odgovor ne bo všeč. Poslušajta se in uporabita odgovor svojega zakonca za boljše razumevanje med vama in poglobitev vajine intime.

Kako dobro najin zakon ustreza najinim potrebam po intimnosti?

Poslušajte potrebe, ki jih ima zakonec. Tudi druge stvari lahko igrajo veliko vlogo, kot so naklonjenost, komunikacija, občutek čustvene varnosti ali preživljanje časa skupaj.

Ko si mi blizu in se tako počutiš, kaj je tisto, kar te navda s temi občutki?

Poslušajte, kaj odpira srce vašega zakonca. Vključuje lahko stvari, ki jih izrečete ali delate, način vašega oblačenja. Morda pa na zakončeva občutja vplivajo stvari iz okolja, kot je določeno mesto, pesem ali čas.

So stvari, ki jih počnem ali ne počnem, ki te odvračajo od mene?

Poslušajte vse, kar vodi vašega zakonca k temu, da zapre srce. To so lahko obleka, odnosi, higiena, navezovanje stikov, besede ali drugo vedenje.

Kaj ti pomeni spolni odnos v najinem zakonskem odnosu?

Poslušajte bolečino ali travmo iz preteklih izkušenj, neizpolnjenih pričakovanj, krivde in sramu, drugih intimnih odnosov, kulturne ali verske »prtljage«.

Kako varno se počutiš v najinem spolnem odnosu?

Poslušajte občutke vašega zakonca, kot so strah, predstave, občutek kritike, neupravičenosti, nespoštovanja ali samoumevnosti, ali občutek za neuspeh.

Kako dobro berem tvoje spolne signale? Ali znam brati tvoja sporočila?

Poslušajte, kako se vaš zakonec počuti ob vašem odzivu na trenutke, ko skuša napeljevati k spolnim odnosom z vami. Morda boste odkrili vrata do intimnosti, za katera nikoli niste vedeli, da so tam.

Kako dober ljubimec/ljubimka sem zate?

Poslušajte, kaj na vas sproži, da se počuti vaš zakonec zadovoljen? To je lahko vajina intima v spalnici ali kaj drugega, ki tudi sestavlja vajin odnos.

Kaj lahko naredim, da boš še bližje meni?

Poslušajte vse predloge, ki jih lahko sprejmete. To lahko vključuje stvari, kot so čustvena podpora, praktična pomoč z določenimi odgovornostmi, izkazovanje ljubezni ali spoštovanja ali pomoč pri postavljanju meja v vajini intimnosti.

Kaj bi rad/a spremenil/a v najini intimnosti?

Poslušajte tako spolne kot tudi ne-spolne vidike intimnosti. To lahko vključuje stvari, kot so daljša, krajša ali drugačna predigra, neprekinjen pogovor, pustolovščina / navdušenje ali duhovna potovanja skupaj.

Kako bi izgledala najina idealna intimnost?

Poslušajte sanje in predstave vašega zakonca. Ali obstajajo kakšne nove poti, ki jih vidite, in bi lahko izboljšali vajino intimnost?

Urška in Blaž

Vprašanja za razmislek in pogovor

Kaj se me je posebej dotaknilo? V čem sem se našel/a?

Koliko zmorem odprto in iskreno govoriti o doživljanju svoje spolnosti?

Kaj mi je tuje in me morda odbija?

Za kaj bi se še posebej rad prizadeval/a v najinem zakramentalnem zakonskem življenju in spolnem odnosu?

Literatura

Gregory K. Popcak. 2018. Sveta spolnost – dih jemajoča, vznemirljiva in izpolnjujoča. Ljubljana: Emanuel.

Sheila Wray Gregoire. Https://tolovehonorandvacuum.com.

Ljubljana, 2. 2. 2022