Načrtovanje družine
Menstruacijski ciklus

Stvarnik je v telo ženske položil njen lastni ritem – menstruacijski ciklus. Če živi v soglasju z njim, razume svoje telo in psihične spremembe, ki se med ciklusom dogajajo. Menstruacijski ciklus se začne s prvim dnem menstruacije in traja približno 28 dni. Osrednji dogodek je ovulacija, to je sprostitev jajčne celice iz jajčnika in deli ciklus na dva dela. Čas po ovulaciji je praviloma dolg 12-16 dni, dolžina prvega dela ciklusa pa je lahko različno dolga.

Pri urejanju menstruacijskega ciklusa sodelujejo hipotalamus, hipofiza, jajčnika in maternica. Vsi organi sodelujejo med seboj čudežno usklajeno.

Hipotalamus je del možganov, ki prejema signale iz osrednjega in perifernega živčevja ter iz jajčnikov. Je nekakšna biološka ura, ki daje ciklusu ritem na ta način, da vpliva na hipofizo.

Hipofiza je žleza z notranjim izločanjem, ki leži na bazi možganov. Izloča hormona FSH (folikel stimulirajoči hormon) in LH (luteinizirajoči hormon), ki uravnavata delovanje jajčnikov. Na ciklus preko hipotalamusa in hipofize vplivajo psihične spremembe, drugi hormoni v telesu (predvsem hormoni ščitnice in nadledvične žleze), ter različna zdravila.

Jajčnika sta po obliki podobna slivi, ležita levo in desno ob maternici v mali medenici. Prvi del ciklusa izločata hormon estrogen, po ovulaciji pa še progesteron. V enem ali drugem jajčniku pri večini žensk v rodni dobi vsak mesec dozori jajčna celica v mešičku ali foliklu. Iz počenega folikla nastane rumeno telesce, ki v primeru zanositve izloča nosečnostni hormon beta HCG. Ta ohranja nosečnost prve tri mesece in daje pozitivne nosečnostne teste. Jajčece, ki se ob ovulaciji sprosti iz folikla, ujamejo fimbrije  jajcevoda, ki nežno valovi v smeri maternice in s tem pomaga jajčecu pri premikanju. Jajcevoda sta nežni cevki, ki se na eni strani prosto odpirata v trebuh, na drugi strani pa sta povezana z maternico. Zelo sta občutljiva, ob vnetju se lahko zamašita, kar je pogosto vzrok za neplodnost. Neoplojeno jajčece propade v 12 do 24 urah. Če pa jajčece na poti po jajcevodu sreča semenčice, pride do oploditve in začne se novo življenje. V trenutku so določene vse njegove lastnosti. To je velik trenutek.

Maternica je podobna hruški in leži v mali medenici. Njen spodnji del, maternični vrat, pa moli v nožnico. Pod vplivom hormonov maternični vrat izloča sluz, ki jo opazimo ob vhodu v nožnico. Stena maternice je iz gladkih mišic, ki se krčijo ob menstruaciji, še posebej pa ob popadkih med porodom. Notranjost maternične votline obdaja sluznica, ki se ob menstruaciji deloma odlušči. Vsak mesec se zgradi nazaj in pripravi na sprejem oplojenega jajčeca. Nekaj dni po oploditvi zarodek pripotuje v maternico in se ugnezdi v pripravljeno sluznico. Tu zgradi svojo posteljico, preko katere dobiva hrano od matere.

Naravne metode urejanja spočetij

Vse opisane spremembe se ciklično dogajajo v organizmu vsake ženske vse plodno obdobje. Vsak mesec se njena maternica pripravi na zanositev, ki pa se zgodi le nekajkrat v njenem življenju. Veliko bogastvo za par je, če žena pozna svoj ciklus, svoje plodne in neplodne dni in če se o tem veliko pogovarjata in sodelujeta. To je paru v veliko pomoč tedaj, ko želita spočeti otroka. Zavestno se polno podarita eden drugemu v ljubezensko spolnem odnosu v plodnih dneh. Ko čutita, da novega življenja ne moreta sprejeti, si v teh dneh ljubezen in nežnost izražata na druge načine. Zavzeto sodelovanje moža je zelo pomembno. Vse to krepi njun odnos. Dekle se najlaže nauči spoznavati svoje telo še preden ima spolne odnose. Fant in dekle naj se o svojih doživljanjih in opazovanjih veliko pogovarjata. To je temelj za uravnavanje spočetij v zakonu.

Pri nas so danes uveljavljene tri moderne naravne metode urejanja spočetij: Billingsova ovulacijska metoda, modificirana Billingsova metoda imenovana Fertility care in simptotermalna metoda imenovana Sensiplan. Vse so dobro raziskane in znanstveno podprte.

Milena Igličar, spec. ginekologije in porodništva

Literatura:

Naravno in zanesljivo (MD Celje)

Z veseljem biti ženska (Ingrid Trobisch)

Napačno razumljeni moški (Walter Trobisch)

Človeška spolnost, resnica in pomen (Cerkveni dokument 66, Papeški svet za družino)

Načrtovanje družine z ovulacijsko metodo (E.Billings, A. Westmore)

Teologija telesa za začetnike (Christopher West)

Dobra novica o spolnosti in zakonu (Christopher West)

Teologija telesa zanjo in zanj(Jason Evert)

Spletne povezave:

Društvo za življenje

Center  ABili

 www.iskreni.net

www@najinaplodnost.si

Agata Hren, društvo Rumenordeča

www.sensiplan.si

aa.praznik@siol.net

www.my-wonder.com – Simona Medvešček