Načrtovanje družine

Metoda je enostavna in zanesljiva. Uporabna je v vseh življenjskih obdobjih, med dojenjem in v menopavzi, tudi če so ciklusi neredni. Temelji na opazovanju sluzi in občutka, ki ga sluz daje ob vhodu v nožnico. Pri opazovanju sluzi moramo biti zelo dosledni. Vsakič, ko gremo na stranišče, si najprej s koščkom papirja obrišemo in ocenimo sluz. Obenem ves čas zaznavamo občutek ob vhodu v nožnico. Opazovanja beležimo v tabelo. Glede na vse to si določimo možne plodne dni v ciklusu.

Po Billingsovi metodi v času kakršnekoli krvavitve ne smemo imeti spolnih odnosov, ker sluzi ne moremo opazovati. V izjemnih primerih lahko pride do zanositve zadnje dni menstruacije in sicer, če so ciklusi dolgi 21 do 25 dni, če krvavitve trajajo več kot 6 dni in če prejšnji mesec ni bilo ovulacije. Po končani krvavitvi se običajno začnejo zgodnji neplodni dnevi. Nekatere ne opazijo nobene sluzi, druge pa opazijo gosto, motno, lepljivo sluz, ki jo spremlja suh občutek ob vhodu v nožnico. Če to traja ves dan, imamo lahko zvečer spolne odnose. Dan po odnosu si sluzi ne moremo opazovati, ker je spremenjena zaradi semenske tekočine in izločkov iz nožnice. Po videzu je podobna plodni sluzi. Naslednji dan spet ves dan opazujemo. Tako imamo lahko v zgodnjih neplodnih dneh spolne odnose  vsak drugi dan in to zvečer po celodnevnem opazovanju.

Možni plodni dnevi nastopijo, ko sluz začne postajati vlečljiva, svetleča, prozorna, videza jajčnega beljaka ali zaznamo ob vhodu v nožnico občutek vlažnosti, naoljenosti, mehkobe, spolzkosti. Če papir, s katerim se obrišemo prepognemo in razpremo narazen, se sluz potegne v nitko. Plodna sluz omogoča preživetje semenčicam, ščiti jih pred kislim okoljem nožnice in jim omogoča pot navzgor skozi maternični vrat. Pri nekaterih traja plodna sluz do 7 dni, pri drugih le nekaj ur. Zadnji dan, ko še opazimo plodno sluz, imenujemo dan vrhunca. Ta dan običajno sovpada z ovulacijo in je plodnost največja. Nekatere ženske čutijo ob ovulaciji bolečino v spodnjem delu trebuha, ki traja nekaj ur ali cel dan. Dan po vrhuncu sluzi ne opazimo več ali pa spet postane gosta, motna, lepljiva. Vrne se suh občutek. Jajčece po ovulaciji preživi največ en dan. Do ovulacije lahko izjemoma pride dan ali dva po končani plodni sluzi. Zato se pozni neplodni dnevi začnejo zjutraj četrtega dne po vrhuncu plodnosti. Če smo spremembe, ki pomenijo ovulacijo, zanesljivo opazili, imamo lahko v poznih neplodnih dneh ljubezensko spolne odnose kadarkoli. Sluzi ni potrebno več opazovati, ves čas je neplodna. Ta metoda od parov, ki trenutno ne želijo nosečnosti, zahteva vzdržnost v času možnih plodni dni.

Billingsova metoda je uspešna tudi med dojenjem. V obdobju polnega dojenja je možnost zanositve majhna, vendar obstaja. Do ovulacije lahko pride pred prvo menstruacijo, to pa lahko ugotovimo le z opazovanjem sluzi in občutka. Med dojenjem ves čas veljajo pravila zgodnjih neplodnih dni. Tudi v obdobju, ko še ni ovulacij, se večkrat lahko pojavi plodna sluz, ki traja nekaj dni. Z odnosi mora par počakati še 4 dni po končani plodni sluzi in opazovati naprej po pravilu zgodnjih  neplodnih dni.

Billingsove metode se lahko naučite na Društvu za življenje, Rimska 13, Ljubljana, tel. 031806248 in v centru  ABili: https://www.abili.si/, e-mail: info@abili.si in tel.št.: 040 250 663

Zavod iskreni (www.iskreni.net) pa na tečajih poučuje standardizirano Billingsovo metodo FertilityCare, po kateri se kvaliteto sluzi beleži še natančneje, beležijo se tudi nekateri drugi znaki. Iz te metode izhaja tudi NaPro metoda zdravljenja neplodnosti, spontanih splavov in drugih ginekoloških težav. O učenju FertilityCare metode lahko preberete tudi na www@najinaplodnost.si. Agata Hren, društvo Rumenordeča poučuje FertilityCare in uvaja novo Neofertility metodo.

Milena Igličar, spec. ginekologije in porodništva

Več na: http://www.billingsmethod.com