Odmevi na pripravo na zakonpriprava na zakon

Ignacijev dom duhovnosti je novembra ponudil pripravo na zakon preko spleta, ki se jo je udeležilo osemindvajset parov. Nekatere izmed odmevov, ki so jih napisali ob koncu, lahko preberete tukaj.

Z zaročencem sva se še bolj spoznala

Najbolj so mi bila všeč pričevanja zakoncev, ki so svoje življenjske zgodbe pripovedovali skozi izkušnje in preizkušnje, s katerimi so se srečali. V nekaterih sem našla sebe in se bolje spoznala. Zelo všeč so mi bile tudi vaje, ki smo jih izvajali med pričevanji in predavanji. Zdi se mi, da sem se tako s svojim zaročencem še bolj spoznala. Pogovarjala sva se tudi o stvareh, o katerih se morda že dolgo nisva.

Dragocenost možnosti za pogovor med nama

Med pripravami mi je bilo všeč, da smo imeli priložnost slišati o različnih vidikih zakona poročenih parov. Njihove pripovedi niso prinesle le prenekaterih vprašanj, o katerih sva z zaročenko že spregovorila, odpirala so tudi druga, s katerimi se bova še soočala. Ob tem mi je bilo zelo pomembno, da ni šlo zgolj za predavanja, temveč smo imeli vmes večkrat odmor za medsebojni pogovor o aktualni temi. Vsaka od zgodb je ponazorila različne izzive zakonske poti, zato sem z zaročenko o nekaterih vprašanjih z veseljem spregovoril, takoj ko sva dobila priložnost.

S pripravo bova nadaljevala ob gradivu

Odločila sva se, da bova s pripravami nadaljevala in gradivo uporabila kot navdih za skupne pogovore v prihodnosti. Všeč nama je bila tudi ideja skupnega branja knjig, ki lahko služi kot podlaga za pogovore o temah, o katerih se sicer morda ne bi pogovarjala. Koristna pa je bila tudi vaja poslušanja, saj s tem partnerju omogočimo, da se res izrazi.

Nagovorilo me je precej dobrih predlogov

Pričevalni pari so dali nekaj zelo dobrih predlogov, o katerih sva se z zaročenko strinjala, da bi jih bilo čudovito vpeljati tudi v najin odnos. Mene je zelo nagovoril predlog skupnega branja tako Svetega pisma kot drugih knjig. Ko se pogovoriva o isti vsebini, kako jo vsak izmed naju doživlja na svoj način, se medsebojno bogativa. Poleg tovrstnih predlogov sem razumel tudi, da lahko podobne zamisli najdeva tudi v priporočeni literaturi in na spletnih straneh, prek katerih se lahko poveževa z drugimi, ki želijo poglobiti svoj odnos, se pripraviti na zakonsko življenje in ga potem živeti.

Hvaležen sem za prejeto gradivo

Zelo sem hvaležen za gradivo, ki smo ga dobili. V njem so teme, o katerih so govorili pričevalski pari, in mnoge druge, s katerimi se bova lahko soočala še sama. Všeč mi je, da vsebuje veliko iztočnic za pogovor. Z zaročenko namreč še nisva spregovorila o vseh vidikih najine zveze, zato nama je vsakršna iztočnica, sploh pa neposredna, v veliko pomoč, da načneva katero od pomembnih tem. Prepričan sem, da bova gradivo izkoristila za še bolj poglobljeno pripravo na poroko. O nekaterih vprašanjih pa se bova večkrat pogovorila tudi po njej.

Dragocenost molitve na začetku vsakega dneva priprave

Molitve na začetku vsakega dneva priprave so nama dale moč za nov dan in naju povezale. Nanje sva se oprla tudi ob težkih pogovorih. Dale so nama možnost, da se ustaviva v vsakodnevnem vrvežu in se zavedava sebe, okolice in trenutka, v katerem sva. Hvaležna sva za zaključno sveto mašo, ob kateri sva res čutila močno povezanost z vsemi pari, ki se jih bova v molitvi spominjala tudi v prihodnje in jim želela vse dobro na njihovi skupni poti.

Odločil sem se, da si bom …

Prebral si bom knjigo Pet jezikov ljubezni in skupaj z zaročenko raziskoval, kateri jezik govori ona in katerega sam. Odločil sem se, da si bom kljub napornemu delovniku vedno vzel čas zanjo in jo večkrat vprašal, kako ji lahko polepšam dan, in ji hkrati povedal, kaj jaz potrebujem od nje.

Tako kulturo molitve in sprejemanja želim gojiti z ženo vse življenje

Molitve na začetku in na koncu so mi bile izredno všeč, saj smo pari dobili priložnost, da se umirimo, zazremo vase in drug v drugega ter krepimo zavest, da se nameravamo odpraviti na skupno pot z Bogom. Podobno sem doživljal zaključno sveto mašo, pri kateri smo se v pozdrav miru objeli. Tako kulturo molitve in sprejemanja, kot sem jo odkril na pripravi, želim z bodočo ženo gojiti do konca življenja.

Zbral in pripravil p. Ivan Platovnjak DJ

28. november 2021