Odmevi na pripravo na zakonpriprava na zakon

V decembru 2021 je Ignacijev dom duhovnosti za štiriinštirideset parov izvedel pripravo na zakon preko spleta. Večina parov je izbrala to pripravo po spletu, ker so se tako lahko v varnem okolju svojega doma bolj sproščeno in iskreno pogovorili o vsem, k čemur so bili spodbujeni med pričevanji parov in predavanji. Doma niso bili obremenjeni, če kdo kaj sliši, se čudi, obsoja … To in še nekaj malega, kar so doživeli, lahko izveste iz odmevov, ki jih prebere tukaj.

Pripravo po spletu sva izbrala, ker …

Pripravo na daljavo sva izbrala zaradi koronavirusa in vseh pogojev pa tudi zaradi oddaljenosti in domačega udobja. Prav tako se pri vajah ne bi mogla tako lepo pogovoriti o vsem, kar se dotika najinega odnosa. Doma sva bila sama in sva imela mir, da sva si lahko res iskreno vse povedala. Menim, da bi bilo to v dvorani veliko težje in nesproščeno. Ko pa bi po pripravi prišla domov, bi že pozabila, kaj sva si vmes hotela povedati. Sam sem namreč bolj zadržan glede izražanja svojega mnenja in govorjenja v družbi meni neznanih ljudi, zato sem se lahko veliko bolj sprostil in prosto govoril o vseh temah, tudi tistih, ki so mi bile manj prijetne, saj sem imel večji občutek zaupnosti in nemotene pozornosti med nama.

Našla sva pot k še boljši komunikaciji

Posebno všeč so mi bila pričevanja parov. Odkril sem, kaj vse pomeni zakon, kako pristopajo k reševanju skupnih težav ter še veliko drugih koristih informacij. Zelo sem cenil tudi nastop zdravnika, ki je povedal veliko že znanih stvari pa tudi nekaj nama novih. Zelo uporaben je bil tudi zadnji, praktični del, ki naju je pripravil na dan poroke ter nama omogočil boljše načrtovanje do takrat. Najbolj sem hvaležen vsem sodelujočim, da so nama predstavili pot k še boljši komunikaciji med nama. Na eni strani nama je to pokazalo način, kako se boljše pogovarjati, hkrati pa odprlo kar nekaj tem, ki se jih morda do zdaj še nisva ali nisva dovolj dotaknila.

Začela sva se pogovarjati tudi o stvareh, o katerih …

Začela sva se pogovarjati tudi o stvareh, o katerih se do zdaj nisva, in spoznala nekatere stvari drug drugega, ki jih do sedaj še nisva vedela. Spomnila naju je na določene pomembne stvari v zvezi s potekom prejema zakramenta svetega zakona, na katere še nisva pomislila.V velik poduk so mi bila tudi vsa pričevanja parov, iz katerih sem se naučila veliko o življenju in osebnostni rasti ter o tem, kako tudi na videz najsrečnejši pari lahko skrivajo zelo težko preteklost.

Že prvi dan po vikendu sva začela …

Že prvi dan po vikendu sva začela z adventno igro izpolnjevanja želja, ki jo je predlagal eden izmed parov. V nadaljevanju pa si na podlagi slišanega želiva predvsem vzeti več časa za drug drugega pa tudi vložiti več energije v vzdrževanje dobrega odnosa. Prav tako bova prebirala predlagane knjige, ki bodo, upam, tudi pomagale k boljšemu odnosu.

Upam, da se bova tudi v prihodnosti znala tako poslušati

Upam, da bova tudi v prihodnje znala tako poslušati drug drugega, kot sva se zmogla poslušati med vajami, ko je lahko govoril samo eden, drugi pa je moral samo poslušati. Oba izmed naju imava namreč zelo trdna mnenja glede določenih zadev in včasih težko prisluhneva drug drugemu. Pogovarjava se sicer veliko in vedno pretehtava odločitev, preden jo sprejmeva, vendar sva na teh pripravah dojela, da bi nama bilo še veliko lažje, če bi se še bolj poslušala in tudi slišala.

Sodelovati drug z drugim in z Bogom

Spoznala sva, da naj vsak sam sebe razišče in si prizna vse, kar nosi v sebi. Vsak prinese v odnos svoj nahrbtnik vzorcev. Korak k novemu življenju z novo osebo je priložnost, da se nadgradiva in vpeljeva nove vzorce, ki sva jih midva skupaj zgradila, se sprejemava in prenašava dobro na svoje otroke. Včasih so vsebine iz otroštva zelo težke in vplivajo na nadaljnje partnerske odnose. Poklicani smo, da si damo priložnost ozdraviti svojo dušo in priložnost začeti nov način življenja. Če sodelujeva z Bogom, je vse to mogoče.

Zbral in uredil p. Ivan Platovnjak DJ

20. december 2021