Prazniki in žalujoči

Božič je praznik rojstva Jezusa Kristusa, po katerem je Bog postal človek, da bi delil z nami vse, kar ljudje živimo in doživljamo: veselje in žalost, upanje in obup, petje in molk, smeh in jok, navdušenje in razočaranje, zdravje in bolezen, rojstvo in smrt, prijateljstvo in izdajo, moč in nemoč, sprejetost in zavrženost … Prav vse …

Praznik poln bolečine

Ta praznik je tudi poln lepih spominov na vaše najdražje, s katerimi ste smeli preživljati te dneve in okušati njihovo ljubezen. In zdaj, ko jih ni, je nastala praznina, strašna praznina. Težko je najti razloge, da bi se lahko veselili, praznovali. Morda se vam celo zdi, da bi bilo narobe, če bi se razveselili.

Prisluhniti Bogu po govorici jaslic

Zato je zelo dragoceno, da se ustavite ob jaslicah, ki ste jih uspeli narediti kljub vsej bolečini in žalosti, ker vaše ljubljene osebe več ni, kajti umrla je. Ni je več z vami, kot je bila prej, ko je še živela, in ste lahko z njo praznovali. Prepustite se govorici jaslic, toda tisti resnični, ne idealizirani, romantični. To, kar sta doživljala Marija in Jožef ni bilo romantično, bilo je tudi zelo boleče, saj nista našla prenočišča. Svojemu novorojenemu sinu nista mogla nuditi tistega, kar sta si srčno želela.

Bog ni in je poskrbel

Kako to, da Bog, ki je vsemogočen, ni poskrbel, da bi se njegov edinorojeni Sin rodil v normalnih okoliščinah? Zakaj ni uslišal molitve Marije in Jožefa, ki jima je zaupal tako veliko poslanstvo? Prepričan sem, da sta ga prosila, da naj poskrbi, da bosta lahko našla kakšno normalno prenočišče ali pa da ju bodo njuni daljni sorodniki sprejeli v svoj dom. Toda on ju ni uslišal tako, kot sta ga prosila. Seveda je poskrbel za svojega Sina, toda drugače, kot sta pričakovala. Ker sta zmogla sprejeti njegov način uslišanja, sta se lahko razveselila tudi tiste votline, štale, kjer je Marija povila svojega prvorojenca, Božjega Sina.

Glejte, poslušajte …

To je samo ena stvar, o kateri vam lahko govorijo jaslice, ki ste jih postavili. Verjamem, da je še mnogo drugih stvari, ki vam jih lahko Bog pove po svojem Sinu, katerega rojstni dan danes obhajamo. Vabim vas, da bi mu sami prisluhnili, kajti najpomembneje je, da odkrijete, kako je lahko tudi molk jaslic in Boga molk, ki je poln, nevsiljiv blagohoten, če za zmoremo sprejeti in mu dopustiti, da nam spregovori.

Najti vsaj majhno lučko

Prosite Svetega Duha, da vas on spomni na tisto, kar vam želi Bog v teh bolečih prazničnih dneh položiti na vaše srce in vam dati vsaj kanček razlogov, da boste lahko na koncu teh praznikov rekli iz srca hvala vsaj za kakšno dobro in lepo stvar, ki se vam bo zgodila. Verjamem, da želi Bog tudi vam prižgati v teh dneh vsak kakšno majhno lučko, ob kateri se bosta lahko pogreli, začutili toplino življenja, ki nam ga omogoča Bog v svoji ljubezni do vas in vaših dragih, ki so umrli. V Jezusu Kristusu, katerega rojstni dan danes praznujemo, želijo biti z vami na nov način, na način, kot želi biti Bog vedno z vami − neopazno, toda dejansko zelo živo in dejavno navzoč.

p. Ivan Platovnjak DJ

Božič 2020

Glejmo in poslušajmo govorico jaslic