Odmevi na pripravo na zakonpriprava na zakon

V juliju je bila znova priprava na zakon. Večini udeležencev je bilo všeč, da je priprava potekala preko zooma, saj so imeli veliko priložnosti za medsebojni pogovor. Pričevanja so doživljali kot življenjska in stvarna. Všeč jim je bila tudi točnost in usklajenost z vnaprej podanim programom priprave. Poleg izpostavljenega so v anketi poudarili tudi naslednje.

Spodbuda h globljemu razmišljanju

Predavanja in pričevanja so naju spodbudila h globljemu razmišljanju o pomenu obljube zvestobe v ljubezni in spoštovanju do konca zemeljskega življenja ter naju pripeljala do številnih spoznanj in sklepov, ki jih želiva vnesti v zakon in za katere verjameva, da bodo bistveno pripomogli k njegovemu trajnemu obstoju.

Potrebna je velika zrelost

Na pripravi me je najbolj nagovorilo to, da mora biti najina odločitev popolnoma svobodna in zavestna in da se odločim za svojega moža. Moji prvi nalogi sta, da ga spoštujem in ljubim. Obljubila mu bom to. Spoznala sem, da pričakovanje, kaj bo on moral narediti, da bo meni lepo, ni ustrezno. To terja od mene veliko zrelosti in premagovanje samega sebe.

Moje razmišljanje se je bistveno spremenilo

Med vajami mi je najbolj leglo v srce pričevanje para, kako pogladiti odnose, kako se zahvaliti in znati odpuščati kot tudi prositi. Moje razmišljanje se je bistveno spremenilo, kajti komunikacija je bistvenega pomena za zdrav odnos in tudi duhovno življenje. Ljubezen je treba negovati in spoštovati ter zgladiti sproti kakršne koli zamere …

Dobljeno gradivo

Gradivo se mi zdi uporabno, da bova lahko osvežila, kar smo se pogovarjali na pripravi in odprla še kakšno novo temo. Nameravava ga postopoma prebirati in vsak dan odpreti pogovor o novi temi glede na zastavljena vprašanja.

Čudovitost zakramenta zakona

Globlje sem spoznala, da sklenitev zakramenta svetega zakona pomeni, da pred občestvom in Bogom pokaževa, da sva se odslej pripravljena darovati in živeti drug za drugega. To je najlepša prispodoba in približek tega, kako se je Kristus daroval za svojo Cerkev. Z zakramentom postaneva eno. Zakrament mi bo omogočil, da bo Bog po meni lahko globlje prihajal do mojega moža. To se mi zdi naravnost čudovito in je ena velika skrivnost, milost.

Odkritje dragocenosti povezanosti z drugimi zakonci

Odkrila sva vrednost povezanosti z drugimi zakonskimi pari. Ko se z njimi srečujeva in pogovarjava, tako na srečevanju zakonskih skupin, v okolju, v katerem živiva, ali na duhovnih vajah, lahko od njih prejmeva veliko napotkov, pomoči in moči. Če svoje težave zaupamo drugim in se jim priporočamo v molitev, občutimo, da nismo sami. Včasih je že to dovolj, da dobimo moč in voljo boriti se s težavo, pa naj bo to zdravje, odnos ali kar koli drugega, kar pride na poti življenja, družine in zakona. Molitev in duhovno življenje sta pomembna, saj nam Bog pomaga razrešiti težke preizkušnje, do katerih pride v zakonu in družini.

Želim in upam …

Uvodne in zaključne vodene molitve so mi bile zelo všeč, saj sem jih doživljala kot neko notranjo umiritev, trenutek, ko sem se zazrla vase in v miru ozavestila slišano ter se povezala z Bogom. Želim in upam, da si bom na podoben način tudi sama zase in skupaj z bodočim možem vzela čas za molitev in refleksijo in predvsem, da bom cenila to, kar imam, da bom hvaležna za vse, kar mi je nudeno, in hvaležna za svojega življenjskega partnerja.

Začetek in konec srečanja

Moje doživljanje začetka in konca srečanja z molitvijo je bilo res lepo. Sprostila sem se, razmišljala in se povezala z Bogom. Nekaj posebnega. Zaključek s sveto mašo je bil pika na i, saj sva se res lahko zahvalila Bogu za vse in se tudi midva povezala. Mislim, da je to zelo pomembno. Po zakonu zakramentu zakona pa bova eno.

Še se bova udeležila …

Prvič sem se udeležil take delavnice oz. priprave in verjetno se bova udeležila še kakšne delavnice na to temo. Priprava po spletu mi je bila všeč zaradi fleksibilnosti, prav tako sva lažje uredila varstvo za svojo hčerko. Lahko sva se umaknila proč od motečih dejavnikov in se posvetila pripravi. Intimneje sva lahko sodelovala v pogovorih in razmišljanjih med pričevanji.

Zdaj bolj zaupam

Priprava je presegla moja pričakovanja, saj sem iskreno pričakovala več teorije in manj praktičnih izkušenj. Dobila sem občutek razumevanja. Pričevanjski pari so bili zelo razumevajoči in brez kakšnega obsojanja. Zdaj bolj zaupam, da bova znala svojo pot nekako voditi tako, kot je prav za naju − čeprav bo to morda za koga »narobe« ali ne čisto po pravilih.

Vrhunska odločitev

Oba sva čutila, da nisva dobro pripravljena, da nekaj manjka. Prek zooma sva se odločila na začetku, ker je bilo tako lažje. Odločitev pa se je izkazala za vrhunsko, saj sva se o vsaki stvari lahko pogovorila sama, saj sva se pogovarjala o novih in zasebnih stvareh.

Zbral in pripravil p. Ivan Platovnjak DJ