Odmevi na pripravo na zakonPriprava na zakon

Junija je bilo na pripravi na zakon po spletu petintrideset parov. Večini je bila všeč vključenost dejanskih izkušenj parov na zakonski poti, saj se velikokrat v pričevanjih sliši le o “popolnih” odnosih.  Všeč sta jim bila tudi sproščenost priprave in način dela preko pogovorov oz. vprašanj. V refleksiji so izpostavili še naslednje stvari.

Odlična priložnost

Že pred pripravo sva se s partnerjem veliko pogovarjala in si na vsa zastavljena vprašanja že odgovorila. Vendar sem hvaležna, da sva imela priložnost drug drugemu vse stvari povedati še enkrat. Marsikaj sem sicer vedela, a v  vsakdanji rutini pozabila upoštevati in je bil ta vikend odlična priložnost, da ponovno slišim in začutim svojega zaročenca.

Možnost izboljšanja komunikacije

Predvsem želim uporabljati načine komunikacije za izboljšanje svojega jaza. V določenih trenutkih želim biti boljša verzija sebe, kar pa bo posledično v veliko pomoč tudi pri poglabljanju najinega odnosa. Poleg tega želim  tudi v prihodnje želim nadaljevati z razmišljanjem o globljih vprašanjih.

Všeč so mi bile molitve

Všeč mi je bilo, ker nismo molili po klasičnih obrazcih, ampak je bil poudarek bolj na tem, da se povežemo s seboj, s svojim telesom, občutki in zaročencem ter šele ko se zavemo vsega tega, to izročimo Bogu.

Lahko sem iskal odgovore na različna vprašanja

Med pripravo sem imela veliko vprašanj, dvomov, razmisleka, kaj meni pomeni vera, kako doživljam sebe kot kristjana. S partnerjem sva odprla pogovor o tem, kaj pomeni verovati za naju. S prijatelji, ki so že poročeni, smo imeli dolg pogovor, kako se oni spoprijemajo z vprašanjem vere. Priprave vidim kot zelo koristne in so mi pomagale odpreti razna vprašanja in pridobiti odgovore, ki sem jih iskala.

Dragocenost molitve

Molitev na začetku in na koncu vsakega dne priprave mi je bila zelo všeč za poglobitev v samega sebe in notranji premislek ter analizo besed in znanj, ki sem jih slišal ter prejel. Ko bom v duševnih stiskah, se bom večkrat obrnil k Bogu in molitvi ter ga prosil za pomoč.

Sedaj bova začela skupaj moliti

Doma skupaj ne moliva, moliva bolj vsak zase, zato so mi bile skupne molitve zelo všeč. Verjetno bom skupne molitve sedaj vnesla tudi v najino življenje.

Po pripravi se želim spremeniti

Za pripravo na zakon sva se odločila, ker si želiva cerkvene poroke. Želiva se bolj povezati pred Bogom in ga povabiti v svoje življenje. Oba imava opravljene vse zakramente, sva verna, vendar sva z leti, tudi zaradi časovne stiske, bila vedno manj zmožna redno obiskovati sveto mašo. S to pripravo na zakon sem dobila močno željo po tem, da se to spremeni. Zapomnila sem si stavek enega od priče-valskih parov, da še nihče ni umrl od lakote, ker ni imel časa jesti in da se vedno najde čas, samo vzeti si ga je treba. To, da je bila priprava preko spleta, je super, saj sva lahko vsako stvar za sproti predebatirala in si izmenjala mnenja, tega v živo v pričo 35 parov zagotovo ne bi mogla. Tako sva še bolje spoznala drug drugega.

Imela sva intimni prostor za pogovor

Super nama je bilo, ker sva imela intimni pogovor zase. Lahko sva se res pogovorila brez sramu, ker sva bila sama. To nama je dalo tudi večjo poslušnost in zbranost med samo pripravo čez ves vikend.

Ostaja mi nov občutek molitve

Zanimivo mi je bilo, ker nas je pater vključil v molitev in smo aktivno sodelovali. Molitve so bile zelo duhovne. Vsakič sem se umiril in sprostil. S takimi občutki se že dolgo nisem srečal. Ta občutek mi ostaja in vodi v premišljevanju od takrat.

Vesela sem, da je priprava obvezna

Priprava na zakon naj bi bila del cerkvene poroke. To naj bi morala opraviti. Vesela sem, da je tako. Pozitivno me je presenetilo. Zaradi časovne stiske in oddaljenosti od kraja izvedbe sem hvaležna, da je priprava potekala na daljavo. Prednost vidim tudi v tem, da je bila priprava lepo strukturirana. V živo bi se z našimi vstavki lahko vse bolj razvleklo. Tako smo zares prejeli bistveno. Pa tudi vključeni smo bili v pogovor (le midva), kar je  naredilo še bolj pisano.

Najlepša hvala

Najlepša hvala za ves trud, pripravljeno gradivo, mašo in tudi molitve v bodoče. V  pripravah sem stopila še korak bližje Bogu. S partnerjem sva se o  vseh temah, ki so bile čez vikend, že velikokrat pogovarjala.. Veseli me, da je to omogočeno tudi parom, ki se s temami še niso srečali.

Tisočkrat hvala

Tisočkrat hvala vsem, ki ste nam omogočili čudovit in vsebinsko bogat vikend priprave na zakon. Hvala za ves vložen trud, za pripravljenost biti z nami in deliti svoje zgodbe. Ste krasni ljudje.

Zbral in pripravil Ivan Platovnjak DJ, koordinator priprave na zakon