Odmevi na pripravo na zakonPriprava na zakon v IDD

Ignacijev dom duhovnosti je v aprilu ponovno izvedel spletno pripravo na zakon, na kateri se je zbralo petinšestdeset parov iz vse Slovenije, med njimi tudi kakšen v tujini. V pripravi na zakon so odkrivali pomembnost duhovnosti v zakonskem odnosu in družinskem življenju. O marsičem v zakonskem in družinskem življenju so se lahko pogovorili zelo odkrito, ker so bili v svojem varnem okolju. Na koncu so zapisali svoje odmeve. Nekatere lahko preberete.

Dragocenost spletne izvedbe priprave

Sprva se je zdelo, da sva na pripravi na zakon zaradi potrebne formalnosti, nato pa se je izkazalo, da je bila priprava zelo koristna za najino dojemanje zakramenta in odločitev zanj. Glede določenih stališč sva se lahko prvič odkrito in jasno pogovorila. Prepričan sem, da nama je spletna izvedba prinesla več zasebnosti za pogovor o tako intimnih temah, o katerih se zaradi bližine ostalih parov, če bi bili v dvorani, ne bi mogla pogovarjati tako sproščeno. Spletna izvedba mi je bolj všeč tudi iz praktičnih razlogov (logistika, udobje lastnega doma med odmori za počitek in obroke) in da nisem bil »prisiljen« komunicirati z ostalimi udeleženci, temveč sva se lahko bolj posvetila drug drugemu.

Ker že imava otroke, nama je …

Ker nimava možnosti varstva in zaradi oddaljenosti nama je prišla priprava na zakon prek spleta zelo prav. Računalnik sem lahko imela ves čas ob sebi in sem po potrebi uporabila slušalke, če sem morala npr. uspavati sina. Poleg tega je glede na število parov bil manjši »kaos«, kot pa bi bil v živo, ko bi vsi sodelovali. Ker smo bili v zavetju doma, smo verjetno z zaročenci o posameznih stvareh govorili bolj iskreno, kot pa če bi bili nekje v javnosti, v kateri je manj zasebnosti.

Zdaj sva še hvaležnejša drug za drugega

Ob vseh zastavljenih vprašanjih in ob vsem razmišljanju sem se še bolj zavedel, da sem pravzaprav blagoslovljen, da sem našel osebo, ki se želi z mano poročiti in iti skupaj skozi življenje. Zdaj sva še hvaležnejša drug za drugega. Poleg tega mi veliko pomeni, da bo pri najinem velikem dnevu prisoten Bog in najini najdražji ljudje. Na predavanjih sem se še bolj zavedel, kako pomembna je cerkvena poroka, zato se jo še bolj veselim.

Bolje razumem zakrament zakona

Zakrament zakona razumem veliko bolj kot do zdaj, saj sem o zakramentu res izvedel veliko. Razlage so bile takšne, da bi razumel prav vsak, tudi tisti, ki ne veruje. Veliko mi ostaja za življenje in bom z veseljem uporabil, predvsem v odnosu do svojih bližnjih.

Razlaga zakramentov

Všeč so mi bile razlage zakramentov. Kljub temu da se mi zakramenti mogoče zdijo preprosti, včasih pozabljamo, kaj so njihovi glavni darovi. Razlaga me je spomnila, kako pomembno je, da bo moj otrok sprejet v krščansko družino in bo pridobil vrednote, ki jih daje vera. Prav tako sem se ob razlagi spomnila na prejeme svojih zakramentov, na katere imam lepe spomine. Ob pogovoru o zakramentu svetega zakona se me je zelo dotaknilo predvsem to, da se poročim, ker želim osrečevati svojega bodočega zakonca do konca življenja in mu na ta način služiti z Božjo pomočjo.

Odkrit in realen pogovor o spolnosti v zakonu

Pričevanje zakonskega para Lajevec je bilo zelo odkritosrčno. Menim, da sta odkrito in realno govorila, kako je spolnost za par velikega pomena in kako se lahko zgodi, da se partnerja vedno ne ujameta, saj nanjo vplivajo tudi številni drugi dejavniki. Kar mi bo ostalo za življenje, je, da je bližina zakoncev pomembna in da se tega vidika nikakor ne sme zanemariti, kar pomeni tudi to, da se morata zakonca pogovarjati iskreno ter slišati želje in potrebe drug drugega.

Lepo mi je bilo skupaj moliti

Med molitvijo na začetku in ob koncu vsakega dneva priprave na zakon in med sveto mašo na koncu sem čutil, kako smo vsi udeleženci lepo povezani med seboj z istim ciljem in željami. Sploh lepo je bilo moliti po tako dobrih pričevanjih, saj so v meni vzbudila željo po Bogu in njegovi bližini, po zavedanju, da nekomu pripadaš in da se lahko obrneš nanj ter da je zelo pomembno, da si ljubljen in da ljubiš, saj je to bistvo vere in življenja.

Odleglo mi je

Meni je zelo »odleglo«, ko so pari delili težave, ki so jih pestile v njihovem zakonu, saj je v današnjem svetu vse preveč »popolnih zakonov« (tako se vsaj kažejo navzven). Dejstvo je, da se različne težave pojavljajo in da je vedno možno najti rešitev, če se oba potrudiva. Bog je vedno z nama in nama želi biti v pomoč.

Zelo nama je koristila

Za pripravo na zakon sva se odločila, ker je potrebna za cerkveno poroko. Vendar sva ugotovila, da nama je zelo koristila, saj sva še bolj utrdila najin odnos. Omogočila nama je, da sva po dolgem času imela čas samo za naju in se pogovorila o določenih stvareh, ki so pomembne za najino prihodnost. Imava namreč že otroke in je pogosto zelo težko najti čas samo za naju.

Se že veselim

Ugotovila sem, da nekatere stvari težko ubesedim, predvsem tiste najpreprostejše. Menim, da imava z zaročencem sicer zelo dober odnos, da se znava pogovarjati tudi o tistih mogoče težjih, čustvenih stvareh, o Bogu, pa vendar sem po vsem slišanem dojela, da ostajajo nekatere teme, ki se jih še nisva dotaknila, ne zato, ker ne bi želela, ampak ker enostavno ne pomisliš, da bi bile lahko pomembne in bi pripomogle k poglobitvi odnosa. O njih se bova morala pogovarjati. Se že veselim.

Hvala vsem

Hvala vsem sodelujočim, še posebej gospodu p. Ivanu za lepe razlage, prijaznost in dostopnost! Mislim, da bi bile takšne priprave zelo dobre za vse pare, ki si želijo resne zveze, ne glede na to ali se želijo poročiti ali ne, ali so verni ali ne.

Zbral in uredil p. Ivan Platovnjak DJ