Odmevi na pripravo na zakonPriprava na zakon

 Ignacijev dom duhovnosti, marec 2021

V marcu 2021 se je 69 parov udeležilo priprave na zakon na daljavo. Kljub temu, da jih je bilo številčno veliko, je vzdušje na pripravi nagovarjalo in večina je bila s pripravo zelo zadovoljna. Ob koncu so lahko svoja doživljanja priprave opisali v spletni anketi.

Bilo mi je všeč, zabavno in poučno

Hvala vam za zelo poučen konec tedna, ki nama je popestril druženje z drugimi pari. Vesela sva, da sva lahko bila del tega dogodka. Z eno besedo hvala za vse. Bilo mi je všeč, zabavno in poučno. Moram reči, da ste celotno pripravo izvedli zelo profesionalno in  nam bo to dobra popotnica za nadaljnje življene. Hvala patru Ivanu za vso  razdeljeno pozitivno energijo. Najlepša hvala za vsa pričevanja. Hvala vsem zakonskim parom za njihove izkušnje in ideje, kako vzpostaviti uspešen zakon. Bila sem pozitivno presenečena, koliko stvari je, na katere je potrebno biti pozoren in kako to lahko vpliva na življenje v zakonu v prihodnosti. Z veseljem si bom prebrala tudi še kakšno knjigo o tem. S partnerjem imava namen tudi še predelati gradivo, ki ste nam ga poslali.

Vzdušje je bilo zelo sproščeno

Kljub temu da so priprave potekale prek zooma in da nas je bilo toliko, je bilo vse zelo odlično organizirano. Pričevalski pari so bili res super. Vzdušje je bilo zelo sproščeno. Z zaročenko sva ugotovila, da sva zaenkrat na pravi poti v vseh točkah, o katerih smo govorili. Se je pa vsak od naju na določeni točki tudi malo zamislil, ampak sva si to takoj tudi povedala. Mislim, da bova po teh pripravah še bolj povezana, kot sva že bila. Vsem se najlepše zahvaljujem za vse, kar ste delili z nami.

Po tem vikendu še bolj cenim svojega partnerja

Hvala za izkušnjo te priprave in za skrbno načrtovane vsebine. Priprave na zakon sem se malce »bala«, saj nisem tako goreče verna kot verjetno marsikdo drug prisoten in me mnogo stvari glede cerkve (danes in v preteklosti) moti. Vendar je bila izkušnja na koncu prijetna, polna bogatih življenjskih zgodb, ki so (nekatere, vsaj v preteklosti) bile daleč od idiličnih, pa so pozneje uspeli svoj odnos zgraditi in močno izboljšati. Po tem vikendu še bolj cenim svojega partnerja in njegovo »vztrajanje«, da, ker sama včasih težko izrazim svoja občutja (čeprav stereotipno velja bolj obratno), stvari predelava. Nobena od tematik, o katerih smo morali razmisliti v minutnem ali 3-minutnem premoru za pogovor, ni bila nova. O vsem tem redno govoriva in se pogovarjava. Verjamem, da ni edini srečen partnerski odnos tisti, kjer se mož in žena ali pa le fant in dekle nikoli ne »skregata«. Tako pogosto pride do zadrževanja nekih občutkov ali celo zamer v sebi, kar lahko dolgoročno napravi še več slabega. Hvaležna sem za svoje življenje v tem trenutku, kjer sem zdaj in kar imam.

Lepo mi je bilo, da so vsi »predavatelji« pripravili vaje/naloge za nas

Celotna priprava mi je bila všeč. Čeprav je bil urnik priprave zelo natrpan, je bila priprava v celoti čas za naju z zaročencem, za kar sem zelo hvaležna. Zdi se mi, da je bila dobro zasnovana in da so si teme sledile v smiselnem zaporedju (od lažjih k težjim in nato spet k lažjim) ter da je bilo dobro izpeljano izmenjevanje patra, pričevanjskih parov in zdravnika. Najbolj všeč so mi bila iskrena pričevanja parov, ki so nam dala vpogled v zakonsko življenje v praksi. Lepo mi je bilo, da so vsi »predavatelji« pripravili vaje/naloge za nas, ki smo bili tako dejavno vključeni v pripravo in smo od nje odnesli več, kot bi, če bi ves čas le poslušali. Pred pripravo me je sicer malo skrbelo, ali bomo izpostavljeni in bomo morali svoje odgovore povedati pred vsemi, če bi nas predavatelj npr. poimensko poklical. Tega ni bilo, kar se mi je zdelo dobro. Všeč mi je bilo tudi, da so bili predavatelji odprti za uporabo klepetalnika, ki se je pri nas izkazal kot zelo koristen; vsaj meni je bilo odgovore in vprašanja lažje pisati, kot da bi jih govorila pred drugimi.

Približala sem se Bogu in molitvi

Zelo sem zadovoljna, da sem se udeležila priprave. Ostala mi bo v srcu. Hvaležna sem, ker sem se spet približala Bogu in molitvam in da sem tudi svojega partnerja približala duhovnemu življenju. Pričevanja pa so potrdila najin način komunikacije in najin pristen odnos, ker je že od začetka bil odlično zasnovan. P. Ivan je bil zelo razpoložljiv in vedno dobre volje. Hvala vam za čudovit vikend.

S partnerjem sva skupaj že kar nekaj časa

Zelo všeč so mi bile teme, ki so bile predstavljene. S partnerjem sva skupaj že kar nekaj časa in kar nekaj težav, ki so jih pričevani pari izpostavili in s katerimi so se srečali na svoji skupni poti, sva zaznala tudi pri sebi. Ugotovila sva, da niso to samo najine težave, ampak se s tem srečujejo tudi drugi pari. Zelo si vesel, ko ugotoviš/najdeš način, kako lahko te težave odpraviš oziroma kako delati, da bodo težave minimalizirane. Predvsem mislim s tem način, kako se z njimi spopasti in na kakšen način jih reševati.

Odkrila prave razloge za zakrament zakona

Priprava mi je pomagala ozavestiti, kaj vse so razlogi, zakaj želim z zaročencem skleniti zakrament zakona (da niso pomembni le najina medsebojna ljubezen, spoštovanje in zaupanje za vse življenje, ampak tudi Božja navzočnost in zavedanje, da bova le z njegovo pomočjo zmogla reševati preizkušnje in osrečevati drug drugega).

Z zaročencem sva se še bolj povezala

Všeč so mi bila iskrena pričevanja parov, ki so s svojo zgodbo predstavili krščanski zakon. Dobila sva veliko idej, kako se v zakonu truditi in še bolj ozavestila to, da je za srečen in izpopolnjujoč zakon potrebno delati in se truditi vsak dan. Vesela sem, da sem spoznala pop in hop kulturo, da sva se z zaročencem še bolj povezala in da sva dobila iztočnice za pogovor o pomembnih temah. Prav tako mi je bilo všeč, ker sva dobila odgovore na vprašanja glede organizacije in poteka poroke. Všeč so mi bile vse teme oziroma zgodbe vseh parov ki so bile poučne in čisto življenjske.

Po tem vikendu sem se rahlo spremenil

Po skupnem preživetem vikendu sem mogoče rahlo spremenil pogled na zakon. Še posebej so mi zanimivi pogovori med prijatelji, med katerimi pred tem vikendom nismo imeli kaj dosti pogovora okoli te teme. Ti so mi povedali, da sem se po tem vikendu spremenil.

Pripravo sem na začetku videla kot nekaj odvečnega

Pripravo na zakon sem na začetku videla kot nekaj obveznega in odvečnega pred pripravo na cerkveno poroko. Moje mnenje se je že takoj po začetku prvih pričevanj močno spremenilo in sem bila na koncu kar navdušena nad celim vikendom in predavanji. Predvsem teme in način parov, ki so iz svojih življenjskih izkušenj na zelo zanimiv način predstavili svojo temo in dali nam parom teme in iztočnice za pogovore in razmišljanja.

Vsem priporočam takšno pripravo

Priporočam pripravo na zakon vsem, ne samo tistim, ki se nameravajo poročiti. Vsekakor razmišljam tudi o pridružitvi zakonskim skupinam, kajti takšna pričevanja/pogovori kot smo jih bili deležni na pripravi, so temelj vsega. Iskreno hvala za kakovostno pripravo. Soočila sva se s temami, o katerih se sicer pred poroko ne bi pogovarjala in sedaj mislim, da so zelo pomembne.

Čet pet let zakona bi z veseljem imela podoben duhovni vikend

Hvala za prijetno izkušnjo. Res mi je bilo lepo. Všeč mi je bilo, da ste nam poskusili približati zakon na mladosten način in tako pri nas res sprožili zanimanje. Pogovarjala sva se o tem, da bi čez 5 let zakona obnovila pripravo na zakon oziroma kakšen podoben duhoven vikend. V kolikor bi bil voden podoben obnovitveni vikend pri vas, bi se z veseljem prijavila. Želim vam še veliko uspešnih vikendov in se še enkrat zahvaljujem za vse dano!

Zbral in pripravil p. Ivan Platovnjak DJ