Prazniki in žalujočiŽalovanje, božič

Vesel božič! Blagoslovljen božič! Tako ali podobno si voščimo te dneve. Zakaj?

Božič je resnično velik in čudovit praznik, saj se spominjamo neverjetnega dogodka, da se je v Betlehemu rodil Jezus, ki je hkrati pravi Bog in pravi človek. Sv. Avguštin je to nedoumljivo resnico povedal tako: »Glejte, tisti, ki leži v jaslih, je postal majhen, a ni izgubil ničesar svojega: sprejel je, kar ni bil, a ostal to, kar je bil. Glejte, imamo dete Kristusa, rastimo skupaj z njim.« (Govor 196, 3) Vsi kristjani se radostno spominjamo tega dogodka s postavljanjem jaslic, prazničnimi svetimi mašami, pobožnostmi, pesmimi, voščili, prazničnimi obedi, darili, družinskimi druženji in še z mnogim drugim.

Toda kako naj praznujemo, kot smo doslej, če ob nas ni več ljubljene osebe, s katero smo lahko tako praznovali. Ali sploh smemo praznovati, če v sebi čutimo bolečino in praznino zaradi njene odsotnosti? Ali je lahko naše praznovanje pristno, če ne čutimo v sebi veselja nad tem, kar naj bi kot verniki čutili? Ali je kaj narobe z nami, če drugače doživljamo, premišljujemo, se sprašujemo?

Nič ni narobe z nami. Vse to je povsem naravno, normalno. Smemo čutiti to, kar čutimo. Smemo razmišljati, kar razmišljamo. Smemo žalovati in tudi praznovati. Oboje se sme prepletati, tako kot se vsak dan prepletata svetloba in tema, tako kot se izmenjujeta sonce in dež, jasnost in oblačnost, vročina in mraz, letni časi … Takšna je resničnost tega sveta, našega življenja, zato si smemo to dovoliti tudi kot kristjani.

Jezus se je rodil pred “2021” leti in umrl križan, tretji dan je vstal od mrtvih in je kot večno živi vedno z nami, ne samo v spominjanju, temveč še bolj resnično kot zrak, ki ga dihamo kakor mi živimo svoje življenje.  Božič je praznik Bližine, Boga, ki je kot pravi človek večno z nami in nam omogoča, da so po njem in v njem z nami tudi naši dragi rajni. Z njimi smo vedno, ko smo z Njim, ko se zavedamo Božje navzočnosti, ko smo v molitvi in v branju Božje besede, ko smo pri sveti maši in ga sprejmemo tudi pod podobo kruha, ko se zavemo in razveselimo vsega dobrega in lepega.

Ivan Platovnjak DJ

Božič 2021