Odmevi na pripravo na zakon

Tudi v oktobru 2021 je Ignacijev dom duhovnosti izvedel priprave na zakon prek spleta. Zbralo se je petnajst parov. Zelo so jih nagovorila pričevanja parov, saj so bila podana iz resničnega življenja, iz resničnih dogodkov. Spoznali so realne preizkušnje, ki jih vse čakajo. Vsebine priprave so doživljali kot dobro izbrane in zelo lepo razporejene. Več odmevov si lahko preberete tukaj.

Poučna življenjska zgodba

Nina in Matjaž sta zelo prijeten par in imata poučno življenjsko zgodbo. Naučila sem se, da je še v tako črni situaciji rešitev. Predvsem se bom v življenju poskušala truditi za najin zakon in najti čas za naju kljub vsem obveznostim, otrokom, skrbem … Če med zakoncema ni vse dobro, to čutijo tudi otroci.

Kateri so pravi razlogi za poroko?

Najbolj mi je ostala v spominu pripoved, ko je oče vprašal sina, zakaj se želi poročiti. Ugotovil je, da se sin ne poroča iz pravih razlogov in da še ni zrel za poroko. Ob tem sem se vprašala, kaj so moji razlogi za cerkveno poroko. Tudi sama bom svoje otroke nekoč vprašala, zakaj se želijo poročiti.

Zakaj se želim poročiti?

Zelo se me je dotaknilo vprašanje, zakaj se sploh želiva cerkveno poročiti. Čeprav sva mislila, da nekako veva, sva tu izvedela še več in se sedaj z boljšim zavedanjem podajava v zakon.

Pomembnost komunikacije

Ugotovil sem, da je komunikacija zelo pomembna. Zelo mi je ostalo v spominu, ko sta zakonca povedala, da včasih govorimo nekaj, česar še mi ne razumemo in pričakujemo od drugega, da bo razumel Vsekakor je komunikacija med nama ključnega pomena za zaupanje, spoštovanje in zdrav odnos.

Ideje za popestritev odnosa

Zakonca Urša in Blaž sta mi bila zelo simpatična. Všeč mi je bila njuna odprtost in to, da sta zmožna vse rešiti s pogovorom, da se spodbujata, predvsem pa zaupata drug drugemu. S pričevanjem sem dobila veliko smernic in idej, kako reševati konflikte v odnosu ter veliko idej za popestritev vsakdana s partnerjem, da zakon ne postane rutina. Večkrat se moram tudi vprašati, kaj si zaročenec želi, ne pa samo, kaj si želim jaz.

Všeč mi je bila navzočnost zdravnika

Všeč mi je bilo, da je bil vključen tudi zdravnik in smo spoznali, da tudi zdravje in plodnost ženske ter redni menstrualni ciklusi niso kar samoumevni. Veliko parov se na žalost sooča z neplodnostjo in pomembno je, da se tega zavedamo in se o tem tudi pogovarjamo. Da niso to tabu teme.

Možnost za najin osebni pogovor

Priprava je bila zelo zanimiva, saj je odprla tudi teme, o katerih se z zaročencem redko oziroma sploh ne pogovarjava. Bila sem zelo vesela, da sva se morala o tem v času, ki nama je bil dan na razpolago, tudi dejansko pogovarjati in nisva samo poslušala. Pogovor je namreč ena ključnih stvari v zakonu in ne samo zakonu, temveč v vsakem v odnosu. Če se ne znamo pogovarjati oziroma ne upamo povedati vsega, kar nam leži na duši, se to lahko nabira v nas in se zato hitreje skregamo in narobe odreagiramo.

Iskren pogovor o spolnosti

Zelo velika pohvala zakoncema Petri in Mateju, ki sta se povsem odprla ter delila njune preizkušnje v spolnosti. Spolnost je tema, o kateri se res premalo pogovarjamo, zato je bilo dragoceno, da sta nam jo predstavita na tak način, kot sta to naredila. Še enkrat pohvala.

»Rešitelj« vseh težav − iskren pogovor o vsem

Presenetilo me dejstvo, da je veliko parov, ki ima težave v svojem odnosu, čeprav si ne bi tega nikoli mislil. Vsi smo preveč zaslepljeni s tem, kar nam ponujajo televizija in filmi in vidimo vse idealno. Naučil sem se, da je spolnost nekaj svetega in da se je tudi na to potrebno dobro pripraviti in se potruditi. Predvsem pa je za vse v odnosu najbolj potreben iskren pogovor, ki je »rešitelj« vseh težav.

Tudi preko zaslona zelo življenjsko

Zakonca Petra in Matej znata tudi preko spleta animirati in nasmejati, predvsem pa se je videlo, kaj pomeni srečen in srčen zakon. Lepa pripoved, saj je v teh časih ravno ta del intimnega zasebnega življenja v svetu prikazan tako, da si je nemogoče predstavljati, kako v resnici je. Morda takšno predavanje niti ne bi bilo napačno poslušati že pri pripravi na sveto birmo, saj takrat kot mladostniki veliko fantaziramo in bi bilo prav slišati neko realnost. Za najino življenje ostaja veliko. Tudi način molitve z otroki. Ko so otroci v najstniških letih, je res težko kar koli storiti in je veliko v Božjih rokah. Predstavila sta res lep način molitve z otroki.

Pomembnost spolnosti v zakonu

O spolnosti se v primarni družini nikoli nismo pogovarjali. Lepo je bilo videti zakonca in njuno družino, ki se o tej temi odprto pogovarja. Naučila sem se, da je spolnost pomemben del uspešnega zakona, ki pa nikakor ni podobna prizorom iz filmov. Tudi zame osebno je spolnost zelo pomembna stvar v odnosu dveh in pomeni veliko več kot le fizični akat in pa zadovoljitev dveh oseb. Dobila sem tudi dober vpogled v to, da spolnost moški in ženske zelo drugače dojemamo.

Dragocenost molitve

Menim, da je molitev temelj zakonske zveze, kot sta tudi poudarjala pričevalca Tanja in Mirko. Ko je najhuje, molitev pomaga. Pogovor z Bogom reši tudi najhujše stiske. Toda ni si potrebno vzeti čas za molitev samo takrat, temveč vedno, saj je v odnosu z Bogom tudi v medsebojnem odnosu veliko lažje.

Obogatitev odnosa

Zakonca Tanja in Mirko sta tako kot vsi pričevalci odlično povedala svojo zgodbo, kakršna zagotovo čaka tudi nekatere izmed nas. Ključen za zagotavljanje, vzdrževanje in nadgrajevanje odnosa je tudi pogovor z Bogom, ki ga je potrebno spustiti med moža in ženo. Tako postaja odnos še veliko bogatejši.

Priprava mi je pomagala …

Zelo sem vesel, da sem se udeležil te priprave. Pomagala mi je, da sem sedaj in upam, da tudi za naprej, boljši človek, zaročenec in mož. Iskrena hvala. Vsekakor vas priporočim naprej. Vse dobro!

Zbral Ivan Platovnjak DJ, Ignacijev dom, UL TEOF