Odmevi na pripravo na zakonpriprava na zakon

V juliju 2021 je Ignacijev dom duhovnosti znova izvedel priprave na zakon. Priprave na daljavo se je udeležilo štiriintrideset parov. Nekaj njihovih odmevov si lahko preberete tukaj.

Vrhunska izvedba

Všeč so mi bila iskrena, preprosta, življenjska pričevanja parov. Organizacija in izvedba sta bili na res visoki ravni, kar je posebej težko doseči ob izvajanju na daljavo. Vse pohvale za vodenje. Všeč mi je bilo tudi to, da je priprava zajela raznovrstne teme, da smo dobili gradiva in veliko uporabnih informacij.

Posebej mi je bilo všeč

Zelo bi pohvalila vodenje priprav. Všeč mi je bilo, da smo se morali veliko pogovarjati med seboj, tudi o temah, ki so za koga občutljivejše in nenavadne. Posebej všeč so mi bila predavanja parov, ki so pokazala, da so imeli mnogo težav oziroma izzivov, vendar so jih z zavzetim pogovorom prebrodili. Všeč mi je bilo, da ste nam pokazali, kako moramo spoštovati drug drugega, kako je v odnosu treba veliko sporazumevanja, kako dati globlji pomen stvarem, kako poglobljeno premišljevati in se o svojih občutkih pogovarjati s partnerjem.

Osnovni gradniki

Priprava je predstavila osnovne gradnike kakovostnega in trajnega zakonskega odnosa. Mislim, da se je dotaknila vsakega udeleženca in ga osebno nagovorila. Izpostavila je, da sta pogovor in iskrenost edina pot do zadovoljstva v zakonu ter da je največji sovražnik za odnose nehvaležnost.

Prakticiranje dialoga

Pritegnile so naju vse vaje in delavnice. O vseh temah sva se razgovorila. Predvsem mi je bilo všeč, ko smo izvajali pogovor na način, da samo eden govori, drugi le posluša. Tako ugotoviš, da je težko biti tiho in ne “skakati” v besedo. To se mi zdi zelo koristno in bova zagotovo še naprej uporabljala. Mislim, da bova v vsakdanu večkrat uporabila molitev in pop kulturo ter bolj razločevala lastno življenje in življenje staršev oziroma njihove interese.

Poslušanje brez vmešavanja

Nagovorila sta me poslušanje brez vmešavanja in “jaz stavki”, s katerimi govorim, kaj čutim, in ne krivim zaročenca oziroma govorim o njem. Nagovorilo me je tudi pričevanje o osebni molitvi. Mislim, da bi mi to dobro delo pri poglabljanju najinega odnosa. V spodbudo mi je zavedanje, da je mogoče prebroditi krizo, še posebej z Božjo pomočjo in vztrajnostjo.

Znamenje križa

Po tej pripravi želiva bolj zavestno izvajati znamenje križa, da si ga drug drugemu dava zjutraj in zvečer v znamenje tega, da sva povezana čez dan, ko nisva skupaj, in da skupaj z Jezusom zvečer mirno zaspiva.

Lahko smo se spoznali

Zelo nama je bilo všeč, da smo na začetku priprave imeli priložnost nekaj povedati in se tako spoznati. Zaradi tega sva v vseh naslednjih predavanjih lažje oziroma bolj sproščeno sodelovala. Zelo nama je bilo všeč, da je po usmeritvah najin pogovor potekal tako, da sva vsak posebej govorila, ker sva se takrat resnično poslušala.

Lahko sem se poistovetila

Zgodba Nine in Matjaža me je presenetila. Na prvi pogled in po prvih opisih sem mislila, da bo zgodba o uspešnem zakonu. Tako pa sem od njune zgodbe odnesla to, da ni vedno vse tako, kakor zgleda. Res pa je, da sem se zelo poistovetila z gospo Nino, saj sva si značajsko podobni in bi se v dani situaciji odzvala enako. Od njunega predavanja sem vzela to, da če želiš spremembe, moraš to povedati tako, da te razume tudi partner. Prevečkrat pričakujem od partnerja spremembo, ne da bi mu to povedala. Preprosto samo pričakujem. To pa lahko hitro vodi v razkol zakona.

Pomen zakramenta zakona

P. Ivan je predstavil zakramente na drugačen, bližji način, da smo se začeli zavedati, kaj kateri zakrament pomeni. Ja, vedeli smo, kaj je kaj, vendar nas je spodbudil, da razmislimo, kaj bomo z zakramentom pridobili, kaj točno sploh pomeni zakrament zakona, da to ni le navadna poroka. To je resna zadeva, pri kateri moraš imeti dobre razloge za odločitve, ki jih sprejmeš. Ne gre samo za lep obred. Izrekla si bova besede zaobljube, ki veljajo v vseh situacijah, ki naju v življenju čakajo, v sreči in nesreči, bolezni in zdravju.

Zdaj vem, zakaj se cerkveno poročim

Zelo dobro je bilo razloženo ozadje pomena zakramenta zakona. Priznam, sama nisem vedela veliko stvari o tem in sem se bila pripravljena cerkveno poročiti le zaradi partnerja. Sedaj pa poznam temelje zakramenta zakona in jih bova s partnerjem lažje vpeljevala v vsakodnevni odnos med nama in Bogom.

Nevarnost tabujev v ljubezensko-spolnem odnosu

Pričevanje Petre in Mateja je bilo »šokantno«. Presenetila me je neposrednost. Občudovanja vredno, kako sta se razgalila pred popolnimi neznanci, nam zaupala najglobje strahove, preizkušnje, telesne hibe. Dala sta mi misliti, da tabujev v  ljubezensko-spolnem odnosu med partnerjema/zakoncema ne bi smelo biti, prav tako ne skrivnosti in laži. Le odprt in odkrit odnos lahko vodi do popolne predanosti in ljubezni med njima, ki se potem odraža tudi v doživljanju spolnosti kot take. Vsekakor je spolno življenje eno izmed najpomembnejših vidikov skupnega življenja.

Vpeljati nov način življenja

Pričevalca Tanja in Mirko sta bila izredno topli osebi, iz njiju je žarela ljubezen. Videti je bilo, kako sta povezana, kako se čutita, sta eno. Všeč mi je bilo, ko sta razlagala, kako sta bila popolna začetnika, kako sta izhajala iz povprečne krščanske družine, kako sta nevsiljivo vpeljala “nov način življenja” v svojo družino, med otroke. Pokazala sta, kako se lahko nečesa, sprva nepoznanega, navadiš, sprejmeš, in kako lahko to pozitivno vpliva na celo družino.

Dragocenost molitve

Molitve na začetku in koncu dneva so bile drugačne predvsem zato, ker smo se res umirili in se posvetili drug drugemu. Vem, da je to tudi bistvo molitve. V današnjem času, ko se vsem nekam mudi, pa za to mogoče nimamo vedno priložnosti. Lepo je bilo, da sva se spomnila, kako je, ko lahko v miru skupaj zmoliva.

Naučiti se ubesediti točno tisto, kar želimo

Zgodba Davorine in Bojana mi je bila blizu, ker sta se spoznala kot osebi, ki imata svoje interes, želje, cilje in vrednote že izoblikovane in jasne. Zaradi tega sem se z njima lahko poistovetila. V tem vidim tako prednosti kot izzive. Še bolj vidim, da ni vedno vse samoumevno. Včasih si mislim, da me bo zaročenec razumel, če mu dam en namig, ampak ponavadi še tega presliši ali narobe razume. In seveda tudi obratno. Potrebno je delati na izražanju in na tem, da znamo ubesediti točno tisto, kar želimo. To pa je včasih zelo težko.

Dobra osnova za poroko

Mislim, da je priprava dobro osnova za poroko z vidika tematik, ki smo jih obravnavali. Najzanimivejša so pričevanja, saj se vsi lahko z nekom vsaj v nekem smislu poistovetimo in tako bolj začutimo sporočilo. Osebno mi je bilo všeč, da so med pričevanji vaje komunikacije med zaročencema. Lahko bi jih bilo še več. Redko si v vsakodnevnem življenju vzamemo čas za takšne tematike in globlji pogovor. Ne samo da je pomembno o tem govoriti pred cerkveno poroko, mislim tudi, da to zaročenca dodatno poveže, ko si povesta svoje mnenje, želje, hrepenenja, vizijo, da lahko brez nekega obtoževanja izpovesta, katere težave v komunikaciji vidita/čutita (kar sicer žal pride na površje le pri kakšnem prepiru).

Priporočam jo tudi tistim, ki se ne poročijo cerkveno

Zelo sem hvaležna za ta vikend. Sprva sem bila malo dvomljiva, kako bomo govorili samo o veri, vendar je bilo veliko govora tudi o nas in o našem zavedanju. To je po eni strani še bolj poglobilo mojo vero, saj sem do molitve in zavedanja prišla sama in ne “pod prisilo”. Zelo, zelo dobra izkušnja! Priporočam jo vsem, tudi tistim, ki se ne poročijo cerkveno.

Zbral in pripravil Ivan Platovnjak DJ

Ljubljana, julij 2021