Odmevi na pripravo na zakonPriprava na zakon

Ignacijev dom duhovnosti, junij 2021

Večina udeleženih parov je bila s pripravo na zakon zelo zadovoljna. Nekaj malega o njihovem doživljanju si lahko preberete tukaj.

Priprava je presegla moja pričakovanja

Moram reči, da je priprava na zakon presegla moja začetna pričakovanja. Pred pričetkom priprav sem bil prepričan, da že dovolj vem o tem, kakšno mora biti zakonsko življenje. Vendar pa sem med vikend pripravami spoznal, da obstaja še mnogo vidikov zakona, na katere pred tem sploh nisem pomislil. Tu bi želel izpostaviti predvsem pomen vztrajanja v težkih obdobjih in predvsem pomen neumornega iskanja rešitev. Predvsem so name naredile vtis težave, o katerih so predavali zakonski pari. Močno se me je dotaknilo dejstvo, da so pokazali, da je težave možno premostiti in predvsem to, da je to močno poglobilo njihov zakon. To bi rad prenesel tudi v svoje bodoče zakonsko življenje. Zaradi tega se počutim precej bolj samozavestnega glede bodočega zakonskega življenja.

Dar molitve

Molitev v začetku in koncu srečanj nas je pripravila, pomirila in ustvarila neko varno okolje, da smo se med predavanji lahko res odprli drug drugemu in se pogovarjali o stvareh, ki jih morda nismo še nikoli razčistili. Prav tako nam je dala neko mirnost, ki smo jo potrebovali, ko smo poskusili videti in razrešiti svoje probleme. Zelo mi je bilo všeč, ko smo bodočega sozakonca pokrižali, saj me to spomni na gesto, ki sta jo počela moja starša, preden sem šla spat. To mi daje mi nek občutek varnosti in pripadnosti.

Nikoli nisem pomislil, da je potrebno …

Uvod v pripravo sem doživel presenetljivo dobro. Sprva sem pričakoval suhoparen, klasično svetopisemski uvod. Všeč mi je bila realna plat zakona, ki ga je p. Ivan orisal, s čimer mislim predvsem to, da je za dolgotrajen zakon pomemben trud. Pred tem si nikoli v resnici nisem mislil, da je v zakon potrebno vlagati kaj posebno veliko truda. Lahko rečem tudi, da se me je dotaknilo, da v zakon lahko povabiva Boga. O tem prej nisem nič razmišljal.

Videti bodočega sozakonca

P. Ivan nam je z začetnim in končnim 3-minutnim gledanjem bodočega sozakonca pokazal, da smo pravzaprav med seboj res globoko povezani, tudi če tega ne čutimo vsak dan. Po končanem prvem dnevu, ki je bil zame osebno globok, mi je na koncu gledanje zaročenca v oči priklicalo solze sreče. Menim, da bi bilo to potrebno izvajati večkrat.

Če se oba potrudiva za zakon, je vse mogoče

Nina in Matjaž se mi zdita zelo podoben par kot midva, zato mi je bilo to pričevanje še toliko bolj všeč. Pohvalila bi, ker sta povedala stvari, tako kot so potekale, brez olepšav. S tem sta pokazala, da, če se za zakon potrudita oba, je možno iz skorajšnje ločitve splesti zelo močno in prijetno vez. Mislim, da je Matjaž tudi moškim pokazal, da se je potrebno za ženo kljub vsemu boriti, ne pa oditi.

Pred njunim pričevanjem ne bi mogel verjeti …

Pričevanje zakoncev Vidic se me je močno dotaknilo. Če sem čisto iskren, sem pričakoval popolnoma drugačno pričevanje, predvsem v smislu, da se je za uspešen zakon potrebno striktno držati krščanskih vrednot. To predavanje je bilo precej več kot to. Dotaknila se me je iskrena izpoved o njunih težavah kmalu po poroki. Predvsem pa je name naredilo vtis dejstvo, da sta težave premagala. Če bi me pred njunim pričevanjem vprašali, ali lahko par s tovrstnimi težavami ostane skupaj, bi bil moj odgovor ne. Njuno pričevanje me je navdahnilo z novim optimizmom in vero v vztrajanje, kadar nastopijo težave med partnerjema oz. zakoncema.

Zdaj me ni več strah

Razlaga zakramenta zakona mi je bila všeč. Pred vikend pripravami nikoli nisem veliko razmišljal, da lahko v zakon povabimo Boga. Zdaj pa se mi zdi to skorajda nujno in se tega veselim. Vem, da bo v zakonskem življenju prišlo tudi do težkih trenutkov, vendar pa me sedaj tega ni strah.

Pomembnost poslušanja, odkritega pogovora

Ob pričevanju zakoncev Knez sem spoznal, da je iskren pogovor en od temeljev uspešne zveze. Potrebno se je odkrito pogovarjati. Partnerko pohvaliti. Ji razložiti morebitne težave in ne skrivati, če te kaj moti. Še bolj pomembno kot to je poslušanje partnerke. Morda se nam zdi kakšna stvar samoumevna oz. z napačnim dojemanjem lahko pride do popolnega nerazumevanja. Potrebno se je prepričati ali oba res razumeva enako.

Potrebno je precej potrpljenja, da se dojamemo

Pričevanje zakonskega para Vidic se mi je zdelo poučno. Izpostavil bi njun diskurz o tem, da se moški in ženske mnogokrat sprva sploh ne razumemo in da je za to, da res dojamemo, kaj zakonec misli oz. govori potrebno precej potrpljenja. Poleg tega pa bi rad izpostavil, da se me je dotaknilo to, da se še vsako leto udeležita duhovnih vaj za zakonce. Kaj takega bi rad poizkusil tudi s svojo bodočo ženo.

Vloga Boga, Svetega pisma, molitve …

Všeč mi je bilo, da sta zakonca Mlakar lepo povzela svojo zgodbo, kot poglavja v knjigi. Fasciniralo me je to, da sta preko branja Svetega pisma našla drug drugega in poglobila spoštovanje drug do drugega, ljubezen in pa tudi spustila Boga med njiju oziroma k njima. Mislim, da je molitev zelo pomembna in ni zgolj vsakodnevna rutina. V spominu mi je ostal stavek, da se naj vsako jutro pogovorim z Bogom in mu zaupam, kaj me mori in česa se tisti dan veselim.

Dragocenost ljubezensko-spolnega odnosa

Zakonca Lajovec sta mi bila izjemno simpatična in življenjska. Všeč mi je, da sta odprla temo spolnosti z zornega kota zakona in svetosti, saj smo preveč bombardirani z izkrivljeno spolnostjo. Take pare z občudovanjem poslušam. Zgled sta mi, da živita svojo živost tudi s humorjem v zakonu. Bogastvo mi je bilo njegovo iskreno pričevanje, da se je v zakonu zaljubil v drugo. Nismo imuni na take stvari, zato je dobro vedeti, kaj se lahko zgodi in kako se s tem spoprijeti.

Potreben je iskren pogovor o spolnih odnosih

Za vse življenje mi bo ostalo v spominu to, da mora biti spolni odnos globlji, ne samo zgolj užitek. Da moramo poslušati partnerja in mu tudi povedati, kako se glede spolnih odnosov počutimo in kaj želimo. Spolni odnos mora biti orodje za srečen zakon in ne zgolj cilj, v katerem se eden ali drugi zadovolji.

Že 9 let sva bila skupaj …

Sicer sva skupaj že 9 let in imava dva otroka, ampak šele ob teh pripravah sva se pogovarjala tudi o stvareh, ki se jih do sedaj nisva: o Božji milosti; kako reagirati, kadar v odnosu poči; kako se pogovarjati ipd.

Možnost in spodbuda za osebni pogovor

Med vsakim predavanjem smo imeli večkrat po nekaj minut časa, da se pogovoriva o temi, ki sva jo poslušala. To se mi je zdelo odlično, saj sva tako videla, da nama morda na kakšnem področju razmerje nekoliko šepa. Do sedaj sva le čutila, da nekaj »ne štima«, sedaj pa točno veva, kaj morava popraviti, predvsem pa kako to popraviti.

Zbral in pripravil Ivan Platovnjak DJ, koordinator priprave na zakon