Spodbude za zakonceDuhovnost zakoncev

V začetku postnega časa je veliko različnih spodbud, kako se lahko čim bolje pripravimo na praznovanje največjega krščanskega praznika – velike noči, vstajenja Jezusa Kristusa. To je praznik vseh praznikov, ko smo na poseben način deležni tega, kar se je zgodilo pred dva tisoč leti v Jeruzalemu.

Dar vsake nedelje

Pravzaprav je vsaka nedelja mala velika noč, spomin in obnavljanje te največje skrivnosti naše vere in tudi vesele vesti, da zlo, greh, trpljenje in smrt nimajo zadnje besede, temveč Življenje, ki ga omogoča Božja ljubezen, njeno usmiljenje in odpuščanje. Toda žal gresta pogosto veselo sporočilo in življenje iz njega kar mimo nas, ker se ne zmoremo ustaviti in dopustiti, da bi prodrlo v naše zavedanje. Da bi se to moglo vsaj malo zgoditi, nam je dano štirideset dni za pripravo na obhajanje velike noči, nedelje vseh nedelj.

Dar velike noči

Na veliko noč torej obhajamo slovesni praznik Jezusove zmage nad smrtjo, v katero nas vodi vsakršno zlo in naš greh, saj nas ločuje od izvora resnične ljubezni in večnega življenja. Zapira nas v nas same, v naše omejenosti in slabosti, v naš strah zase in svojo prihodnost, v sebično iskanje lastnih koristi.  Ustvarjeni smo tako, da želimo ljubiti in biti ljubljeni, želeti in delati dobro – smo namreč Božja podoba. Zlo se zato preobleče v dobro in se nam prikaže kot tisto, kar nam bo resnično omogočilo biti ljubljeni in ljubiti. Preden spoznamo to prevaro, je pogosto že prepozno.

Dar postnega časa

Postni čas nam je darovan zato, da bi se ustavili prej, preden bo prepozno. Vesela vest Jezusa Kristusa je, da zlo nima v sebi neskončne moči in tudi ne zadnje besede. Če verujemo v moč njegovega odpuščanja in ljubezni, ki je močnejša kot smrt, lahko skupaj z njim vstanemo iz zasvojenosti greha v svobodo Božjega sinovstva/hčerinstva. S svojo smrtjo in vstajenjem je dokončno premagal neizmerno moč zla in greha ter nam dal možnost, da se ga osvobodimo skozi priznanje, obžalovanje in odločitev, da hočemo skupaj z Jezusom in v moči njegovega Duha živeti Ljubezen, ki odpušča in dela dobro drugim, se daruje, služi.

Kako se lahko v vaju in med vama uresničuje Jezusovo vstajenje?

Kaj to pomeni za konkretno življenje v zakonu? Kako lahko to vidva kot zakonca udejanjita? Kako se lahko v vajinem odnosu udejanja Jezusova zmaga nad zlom in smrtjo? Kako se lahko v vaju in med vama uresničuje Jezusovo vstajenje?

Preprosto. Formulo za to sta dobila že pri obhajanju zakramenta zakona. Drug drugemu sta namreč obljubila, da se bosta ljubila in spoštovala vse dni svojega življenja. Nič drugega ni potrebno živeti in udejanjati. Samo to.

Žal ni tako preprosto. Mnogi zakonci so omagali. Niso zmogli več verjeti, da je to obljubo možno živeti. Zazdela se jim je nemogoča. Preveč so se med seboj ranili. Preveč razočaranj se je zgodilo. Različni so razlogi, da začne zakonski par životariti ali pa pride celo do ločitve. To je usoda vsakega para, ki se zavestno ne odloči, da bo vsak dan udejanjal svojo obljubo medsebojne ljubezni in spoštovanja, seveda z Božjo pomočjo.

Zato vaju vabim, draga zakonca, da bi se na začetku tega postnega časa odločila in se še posebej vsak dan potrudila, da bosta udejanjila to svojo obljubo. Kako?

Ko se zbudite

1. Že zjutraj, ko se zbudite, se v sebi zahvalite Bogu za dar, da smete biti žena/mož temu možu/tej ženi, ki je ob vas. Nato pa obnovite v obliki molitve svojo zakonsko obljubo. Npr.: »Nebeški Oče, hvala ti, da sem smel sprejeti … za svojo ženo/moža in ji/mu obljubiti, da ji/mu bom ostal/a zvest/a v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da jo/ga  bom ljubil/a in spoštoval/a vse dni svojega življenja. Po tvojem Sinu te prosim, naj me Sveti Duh vedno znova spomni na ta dar ter me uči in vodi, da bom lahko danes to udejanjil/a.«

Preko dneva

2. Morda že zjutraj ali pa čez dan vprašate svojega moža/ženo (vsekakor pa pred večerom): »Kaj ti lahko storim danes, da ti bom polepšal/a dan?« Prisluhnite ji/mu in mu/ji poskušajte to uresničiti. Prosite Svetega Duha, naj vam pomaga, da boste lahko to naredili na njegov način, v duhu ljubezni in spoštovanja. Vsekakor to predpostavlja, da se vsak izmed vaju tudi ustavi in se zave, kaj je tisto, kar mu polepša dan, in da zmore to tudi povedati svojemu sozakoncu. To, kar vaju osrečuje ter povezuje, da postajata vedno bolj eno, so pogosto zelo majhne stvari, skoraj neopazne. Vsekakor pa ne presojajte sami, kaj drugemu polepša dan. Potrebno je, da se vživite v sozakonca in sprejmete to, kar je njemu všeč, kar ga osrečuje, kar je res najbolje zanj. Ne bodite vi kriterij tega, kaj osrečuje drugega. Vsak lahko namreč iste stvari doživlja drugače. Ljubiti in spoštovati drugega pomeni potruditi se, da mu to pokažete na takšen način, ki  bo zanj pomenil, da ga vi ljubite in spoštujete. To naj bo temeljni kriterij.

Ustvarjalna ljubezen in iskreno spoštovanje

Ob koncu vam vsem želim obilo ustvarjalne ljubezni in iskrenega spoštovanja. Prehitevajta drug drugega v tem. Ne čakajta drug na drugega. Ne naveličajta se, tudi takrat ne, ko se zdi, da je nemogoče in nesmiselno. Jezus je po svojem Duhu v vama in z vama. Veseli se vaju in želi biti navzoč med vama prav po vajinem vsakodnevnem odločanju, da osrečita drug drugega ter udejanjata medsebojno ljubezen in spoštovanje. Tako bosta lahko na veliko noč dejansko iz vsega srca pela pesem zmage, novega življenja v vstalem Jezusu Kristusu.

Želim vam blagoslovljen postni čas in polnost veselja z vstalim Jezusom Kristusom v vas in med vami ob praznovanju velikonočnih praznikov!

p. Ivan Platovnjak DJ, UL TEOF, IDD

P.S.: Nekaj duhovnih spodbud!

1) Na youtube lahko najdete pet vodenih molitev, ki vam lahko pomagajo vstopati v globlji odnos z Bogom, s sabo in drugimi ter vsem stvarstvom: Hoja z Bogom, Jesti z Bogom, Pokrižati se, Utrip srca, Sveti Duh moli v nas. Poglejte si, vzemite si čas zanje, vstopite vanje in presodite.

2) Obiščite kdaj spletne strani: https://ignacijevdom.si/; https://www.facebook.com/pripravanazakon; https://www.moli.si/; https://duhovnosti.si/. Gotovo boste na njih našla tudi kaj zase, za svoj zakon in družino.

Ljubljana, 18. 2. 2021