Odmevi na trimesečni program za žalujočeIzkušnja izgube drage osebe nas nevidno poveže

Izkušnja skupine v trimesečnem programu za žalujoče je zame zelo pozitivna. Hvaležna sem za prostor in čas, ki sem ga dobila, da sem lahko govorila o svojih dragih pokojnih. Hvaležna sem za zgodbe žalovanja drugih žena iz skupine. Izkušnja izgube drage osebe nas je nevidno povezala, čeprav se sploh nismo srečale v živo. Hvaležna sem za nevpadljivo vodenje in poslane materiale. Vse to mi je bilo zelo dragoceno in sem se v pripravljanju na srečanje globoko spraševala o tem, kar sem doživljala in še vedno doživljam. Veliko sem jokala, ko sem brskala po spominih. Hvaležna sem, ker sem našla prostor, kjer sem lahko po toliko letih govorila o svoji žalosti. Sicer si ne upam odpirati teh tem z ljudmi, ker so pretežke. Hvaležna sem za spoznanje, da ni nič narobe, če sem še vedno žalostna.

Izkušnja izgube drage osebe nas nevidno poveže

Dotaknilo se me je …

Globoko se me je dotaknilo, ko sem razmišljala o navezanosti na moja draga pokojna. Še nikoli nisem na ta način razmišljala o njima. Zelo me je nagovoril stavek: Ljubiti pomeni tvegati bolečino. Alternativa temu je živeti v osamljenosti ali izoliranosti.

Noben pogovor me ni motil ali prizadel. Zelo so se me dotaknila tudi patrova pričevanja, čeprav jih je bilo malo. Nekako v smislu, da on ni izločen iz procesa žalovanja. Nekakšno potrditev, da smo vsi zaznamovani z žalovanjem in da je žalost ob izgubi ljubega človeka skupna in jo doživljajo tudi tisti, ki veliko vedo o Bogu in o žalovanju.

V Gospodu je moja moč …

Nimam natančne vizije, ali bo kdaj konec žalovanja. Je prišel čas, ko bo potrebno iskati poti življenja na tej strani? Trenutno sem čisto v krču zaradi staršev. Čeprav razumsko dojemam, da sta stara in sem Bogu hvaležna, da ju imam toliko časa, to nič ne zmanjšuje mojega strahu pred njunim odhodom. V tej situaciji z novo bolečino doživljam bratovo smrt, ko ga ni, da bi šla skupaj skozi ta čas. Vem, da je zraven tudi strah, kdo bo poskrbel zame. V tem času mi zelo pomaga prepevanje psalmov: Gospod je moja moč in moja rešitev, V Gospodu je moja moč, Gospod je moj pastir.

Ana, pred več leti izgubila majhnega otroka in brata