Odmevi na pripravo na zakonPriprava na zakon po zoomu

V maju se je na pripravi na zakon v Ignacijevem domu po zoomu zbralo lepo število parov. Na koncu so zapisali svoje odmeve. Večina se strinja s tem, kar je zapisala ena izmed udeleženk: »Priprava na zakon je po mojem mnenju pred prejemom zakramenta zakona res nujna. Priprava preko spleta mi je omogočila bolj točno izvedbo in dejansko sodelovanje, saj zaradi enoletnega otroka in najinih službenih obveznosti ne bi mogla vse leto sodelovati na vseh srečanjih. Predavanje preko spleta zagotovo pomaga biti bližje paru, ki je imel pričevanje, in ga razumeti/slišati bolje. Lahko sem si naredila print screen pomembnih informacij in lažje delala zapiske, kot če bi bila v dvorani. Je pa res, da bi z osebno prisotnostjo morda ustvarili več povezav z drugimi pari, čeprav je dogodek namenjen povezavi zaročenke in zaročenca. Prav tako izvedba po spletu omogoča pogovor zaročencev v intimnosti doma, kar v dvorani s petinšestdesetimi drugimi pari ne bi bilo mogoče.«

Lahko pa si preberete še nekaj drugih odmevov.

Prijetno vzdušje

Hvaležna sem za pričevanja parov, saj se je res težko iskreno odpreti in se pokazati tudi v ‘nelepi’ luči pred toliko neznanci. Všeč mi je bilo prijetno vzdušje navkljub neosebnemu zoomu. Ker imava dojenčka, je bilo krmarjenje med prisotnostjo na pripravi in skrbjo zanj s pomočjo varstva in ‘uvidevnega’ urnika oz. programa lepo izvedljivo. Vesela sem bila tudi prijetne svete maše na koncu.

Dragocenost pričevanj in vaj

Teme na pripravah so zelo koristne. Zelo dobre so bile tudi vaje, saj so poglobile najin odnos in odprle nekatere teme, o katerih se ne pogovarjava velikokrat. Dragocena so pričevanja parov, ki vzbudijo zavedanje, da ni vedno vse popolno, a je vredno vztrajati, pri tem pa so pomembni predvsem reden pogovor in razumevanje partnerja ter vera v Boga.

Iskrenost parov pri pričevanju

Všeč mi je bilo, da so pričevali dejanski pari, ki svoje situacije niso olepševali. Povedali so, kako je, da ni vedno vse super, nato pa so povedali tudi ‘recept’ za močen zakon. Dotaknili smo se veliko različnih tem in lepo je bilo, da smo bili pari spodbujeni, da sami razmišljamo in se pogovorimo.

Dragocenost vprašanj za najin pogovor

Zelo všeč so mi bila dana vprašanja, ki so nama s partnerjem omogočila, da sva se  jasnejše pogovorila o marsičem in ugotovila/potrdila, da se najini pogledi glede večine stvari ujemajo oz. da drug drugega razumeva, od kod prihajajo predstave, pogledi oz. razumevanje različnih tematik, stvari …

Prijetno presenečena

Pričakovala sem suhoparnejša predavanja,  bila pa so zelo zanimiva, pristna, poučna. Bila sem zelo prijetno presenečena in navdušena. Še posebej me je razveselilo, da smo poslušali o problemih, ki sva jih sicer tudi midva doživljala, pa sem si mislila, da jih pri drugih ni. Poleg tega sva bila deležna še rešitev! Veliko je bilo tudi časa, namenjenega posebej nama: gledanje v oči, objemi, pokrižati drug drugega.

Krasno, da je preko zooma

Všeč mi je bilo, da je bilo preko zooma, kar je omogočilo, da sva se lahko na samem iskreno pogovorila o temah, ki so bile zelo intimne. Všeč mi je bilo, da naju ni nihče poslušal. Predvsem mi je bilo všeč, da so pričevali pari z močnimi izkušnjami in so govorili o konkretnih, realnih stvareh in težavah, ne le o nečem abstraktnem.

Kljub temu da živiva že sedem let skupaj

Kljub temu da sva skupaj že osem let in si deliva dom že sedem let, sva se o nekaterih stvareh vseeno pogovarjala prvič. O večini pa sva utrdila razumevanje drug drugega. Lastno preizpraševanje in iskren pogovor s partnerjem sta pripomogla k ponovni potrditvi srčne in dušne želje o odločitvi za zakrament zakona.

Velika hvaležnost

V meni je občutek neizmerne hvaležnosti, da sva bila del te priprave na zakon. Najponosnejša sva na to, da sva med pripravo na zakon spoznala, kako zelo pomembno je, da se pogovarjava o naju, da se osredotočiva na najine občutke, kako vsak po svoje doživlja določene dogodke in stvari. Kako pravilno reševati konflikte in se pogovoriti s pomočjo Boga, ki je med nama. Da ob težkih trenutkih prosiva Boga, naj pokaže za naju pravilno pot.

Dragocenost molitve

Všeč mi je bilo, da je bila molitev usmerjena v najin odnos. Preko vseh ‘malenkosti’ (gledanje v oči, objem, držanje za roke, poljub, pokrižati drug drugega …) sem res začutila, da je najin odnos pomemben, cenjen, svet. Odkrila sem, kaj lahko naredi molitev v najinem odnosu in si želim tak način molitve tudi obdržati.

Kljub temu da imava dojenčka

Menim, da nas je skupna molitev na začetku in koncu umirila, pomagala k pripravi na začetek dneva ter pomagala malo umiriti misli in pridobiti občutenje dneva. Zaključna sveta maša je bila zelo lep zaključek priprav in mi je res žal, da obreda nismo spremljali v živo na lokaciji, čeprav bi z dojenčkom bilo izjemno težko tako doživeto izpeljati vse pripravljeno. Tako pa nama je bilo dano, da sva bila deležna veliko lepega in koristnega za najin odnos, kljub temu da imava dojenčka.

Poglobila sva svoj odnos

Najprej želim pohvaliti vse pričujoče pare, da so si vzeli čas in z nami delili svoje zgodbe in poti, ki so jih prehodili do sedaj. Všeč mi je bilo slišati njihove praktične nasvete, ki izhajajo iz njihovih izkušenj in jih lahko tudi mi sami preslikamo na svoje situacije in stanja v odnosu. Z vmesnimi vprašanji so se odpirale možnosti za pogovor z zaročencem o temah, ki se jih v vsakdanjiku sicer ne dotikava. S tem sva poglobila svoj odnos in spoznala drug drugega in med seboj delila svoje različne poglede na določena vprašanja in teme.

Zbral in uredil p. Ivan Platovnjak DJ Maj 2023