Odmevi na pripravo na zakonpriprava na zakon

V pripravi na zakon v februarju se je zbralo šestdeset parov. Bili so zelo zadovoljni s celotno pripravo in hvaležni za vse, kar jim je bilo dano. Nekatere izmed njihovih številnih odmevov, ki so jih zapisali v anketi, si lahko preberete.

Štiri minute zrenja v oči zaročenca/zaročenke

Pred začetkom srečanja sem bila zelo živčna in me je bilo zelo strah, ker nisem vedela, kaj pričakujem. Bala sem se obtoževanja in zavrnitve, da nisva primerna za cerkveno poroko. Potem pa nas je p. Ivan sprejel s prijaznim pozdravom in nasmehom. Rekel je, naj si štiri minute zremo drug drugemu v oči. Ko sem gledala v oči svojega zaročenca − moje ljubezni −, sem videla, kako iz njih žari ljubezen! Ta moški me ima tako zelo rad, da bo z mano šel skozi to pripravo, pa še manj ve o cerkveni poroki kot jaz! Tako zelo me ima rad, da hoče z mano preživeti vse življenje. In kdo sem jaz, da mu tega ne bi vračala? Kdo sem, da ne bi zaupala v naju? Njegov pogled je tudi meni dal moč − skupaj zmoreva! V tistem trenutku sem se pomirila in se odločila, da bom za najino poroko naredila vse, kar bom lahko, ter s pogumom in ljubeznijo stopila v življenje z moškim, ki ga ljubim, želim osrečevati in z njim graditi novo življenje. Pater Ivan − hvala vam za te štiri minute na začetku!

Pričevanje mi je pomagalo razumeti najine težke začetke

Pričevanje Nine in Matjaža se me je dotaknilo zaradi njune iskrenosti, hkrati pa sem podoživljala tudi težave, ki sva jih na začetku najine zveze imela tudi midva. Ko sta rekla, da vsak v zvezo pride s svojim “ruzakom” in kako je bil Matjaž navezan na svojo primarno družino, bi lahko govorila tudi o sebi. Tudi jaz sem bila na začetku zveze preveč navezana na svojo družino. Nisem znala postaviti mej, sploh v odnosu z mamo. Tudi midva z zaročencem sva se na začetku najine zveze v tem smislu “brusila”. Jaz sem morala odrasti, moja družina, mama pa so me morali spustiti, da zaživim svoje življenje. Ni bilo lahko. Bilo je veliko joka in strahu na obeh straneh. Pričevanje mi je pomagalo razumeti, da nisem edina, ki sem imela takšne težave, in da edino tako, da postavim meje − četudi je to boleč proces, lahko zaživim svoje življenje. Rada bi se zahvalila za njuno zgodbo. Cenim, da sta zmogla deliti to svojo zelo osebno potovanje z nami.

Bog je vedno z nama

Po razlagi zakramenta zakona sem se še bolj čutila povezanost med nama. Tudi vez med Bogom in nama je postala močnejša. Ostaja mi misel, da nikoli nisva sama. Čeprav imava drug drugega, lahko pridejo dnevi, ko bova imela dvome ali vprašanja. Toda Bog je zmeraj z nama in nama bo pomagal najti pravo skupno pot.

Osrečujoča spolnost

Katarina in Klemen sta bila sproščena, vesela in pri njima se je res videlo, kako zelo se imata rada – čisto iskreno. Imela sta lepo predavanje o intimnih odnosih med partnerjema in na kaj moramo biti pozorni. Všeč mi je bilo, da sta poudarila, da gre za ljubezensko-spolni odnos, v katerem ne gre samo za združitev dveh teles. Zelo dobro sta povedala, kako moški in ženske različno gledamo na spolnost. Od pričevanja mi bo ostalo zavedanje, da je spolnost ena od ključnih sestavin zakona (ne le še ena vrsta komunikacije) ter da je nerazdružljivo povezana z drugimi dejavniki skupnega življenja (npr. če se ves dan kregava, če sem sitna, bo verjetno hladno tudi v postelji). Težko se je pogovarjati o teh stvareh, a ko slišiš, da imajo drugi pari tudi podobne težave, si pomirjen in se tudi lažje spopadeš s svojimi problemi.

Obljuba med tremi, v Bogu

Dejansko sem še bolj dojela, kako pomemben zakrament je zakrament zakona. To ni samo obljuba med dvema, temveč med tremi, v Bogu. Pater Ivan nam je tako lepo pojasnil, da je Bog, če smo dobri kristjani ali ne, vedno z nami. Zaradi tega še lažje povabiva Boga med naju, ker veva, da naju ima rad ne glede na to, da sva grešnika (tako kot vsi, seveda).

Postopna graditev duhovnega življenja

Pričevanje Tatjane in Mirka se me je dotaknilo predvsem, ko je gospa izrekla besede, da niso bili vajeni molitev in branja Svetega pisma. Ko sva se s partnerjem spoznala, sva prišla iz zelo različnih okolij. Pri nas doma se vedno moli, pred jedjo in po jedi, hodimo redno k maši in smo verna družina. Ko sva se odločila, da zaživiva skupaj, sem te navade nesla s seboj in so se njemu zdele nekoliko čudne. Tako sem mu zelo nevsiljivo pričela razlagati in kazati svoje duhovne navade. Čez čas si je tudi sam zaželel te duhovne rasti in sva pričela skupaj graditi svoje duhovno življenje, prilagojeno najinim potrebam in najinemu načinu življenja.

Dragocenost molitve

Molitve pred srečanji so bile zelo lep uvod vanje. To je bil čas, da ob sebi začutim zaročenca in Boga, da povabim Boga v najin odnos in pripravo na zakon. Ker je bila to priprava na krščanski zakon, se mi zdi molitev pomemben del priprave. Bila je tudi zgled in spodbuda, kako lahko skupaj moliva v prihodnje. Sveta maša ni bila ‘navadna’ sveta maša, ampak je bila zame posebna zato, ker sem čutila, da smo zaročenci prosili Boga, naj še posebej pogleda na nas in nas blagoslovi.

Prednost priprave po spletu

Brez priprave na zakon ni možno imeti cerkvene poroke, vendar je ta priprava veliko več kot to. Med pripravo sva se z zaročencem pogovorila morda o kakšnih stvareh, o katerih se prej še nisva, zato sva še bolj poglobila najin odnos. Dobila sem veliko koristnih informacij in veliko odnesla od izkušenj pričevanjskih parov. Morda je prednost priprave na spletu to, da sem se lahko v udobju svojega doma in v miru iskreno pogovarjala s svojim zaročencem brez bojazni, da bi najine intimne pogovore kdo slišal.

Pravi balzam za dušo

Na pripravo sva prišla, ker se bova cerkveno poročila. Sodelavka v službi mi je priporočila vašo pripravo, saj je bila pred leti z možem pri vas. Povedala je, da se na njej res globoko povežeš. Takšne priprave sva si tudi želela. Ne neke priprave, na kateri bi nama dajali občutek, da sva slaba človeka, če greva enkrat mesečno k maši ali če ne živiva v patriarhalni povezanosti. Vaša priprava je balzam za dušo in poglablja odnos. Ne znam povedati, kako zelo povezana sva še danes, ko to pišem. Priprava preko zooma ima prednosti in slabosti. Po eni strani bi bilo dobro spoznati pare in se v živo več pogovarjati in slišati kakšne stvari še od drugih ljudi, po drugi strani pa je bilo zelo dostopno. Zaradi priprave na daljavo sva se midva bolj povezala, saj nisva toliko spremljala ali gledala druge pare, kako se oni povezujejo.

Hvaležna za spoznanja in tolažbo

Nisem vedela, kaj naj pričakujem. Morda mi je bilo ravno zato v bistvu všeč vse. Všeč mi je bilo, kako nas je p. Ivan vodil skozi celoten proces, začenši z gradivom, ki smo ga prejeli pred začetkom srečanj. Najbolj so mi bila všeč pričevanja parov − vsak par se je dobro pripravil na posredovanje svoje izbrane teme. Najdragocenejša pa so bila njihova pripovedovanja, s kakšnimi preizkušnjami so se sami srečali v zakonskem življenju in kako jim je tudi teoretično znanje pomagalo pri razumevanju in sprejemanju drug drugega. Spoznala sem, da se s težavami srečujejo vsi pari in da je zakon vsakodnevno prizadevanje za srečno skupno življenje. Hvala vsem za to spoznanje in tolažbo.

Dobila sva novo potrditev

Priprava na zakon mi je dala še eno zunanjo potrditev nekaterih zaključkov, do katerih sva z zaročencem prišla že prej (npr. da se je treba odločati skupaj, da se je treba veeeeeeeeliko pogovarjati, da se prepirom ni mogoče izogniti in da so včasih celo potrebni, pomembno pa je, kako se potem spet spraviva …). Dobila sem tudi informacije, ki so me pomirile in s katerimi bom lažje z domačim župnikom načrtovala cerkveno poroko. (Moj zaročenec ni veren, ker vere v družini niso nikoli živeli, vendar je krščen. Me podpira in razume mojo žejo po cerkveni poroki in se strinja, da bova v veri vzgajala tudi otroke.) Dolgo sem se bala, da sva povsem nezdružljiva, zdaj pa imam upanje in zaupanje, da ima Bog z nama svoj načrt.

Po pripravi sva si še bližje

Priprava na zakon je bila zelo dobro zasnovana. Pohvala vsem organizatorjem. Hvaležen sem vsem pričevalskim parom, zdravnici in p. Ivanu, da so nam nesebično posvetili svoj čas ter iskreno in sproščeno z nami delili svoja spoznanja. Velika hvala. Po koncu priprave imam občutek, da sva si še bližje kot prej. Pripravo priporočam prav vsem zaročencem, tudi nevernim.

Zbral in pripravil Ivan Platovnjak DJ

Ljubljana, 16. 2. 2020