Spodbude za zakoncezakonci, duhovnost

Zakonsko skupino sestavljajo zakonski pari, ki si želijo vsaj enkrat na mesec srečati in se medsebojno podpirati v prizadevanju za čim lepši odnos v zakonskem in družinskem življenju. Cilj zakonske skupine je medsebojna spodbuda v izgradnji zakonskega odnosa vsakega udeleženega zakonskega para. Zakonske pare povezuje želja, da poglabljajo svoj zakonski odnos v medsebojni ljubezni in spoštovanju na temelju zakramenta zakona ter osebni in skupni duhovni rasti.

Zaupnost

V zakonski skupini si pari med seboj delijo svoje misli, spoznanja, čutenja in osebne izkušnje. Vse, kar je izrečeno v skupini, mora ostati strogo zaupno in znotraj skupine. Nihče ni prisiljen, da drugim pove to, česar ne želi. Vsak deli le to, kar sam želi.

Spoštovanje

V zakonski skupini se vsi pari zaveže, da se bodo vzajemno spoštovali v vsem, kar so, kar doživljajo in razmišljajo. Zavedajo se, da so vsi na poti in da potrebujejo predvsem medsebojno podporo in spoštovanje drug drugega. Vsi skupaj skrbijo za varen prostor, da bodo lahko delili med seboj brez strahu pred sodbo, presojanjem ali nezaželenimi nasveti.

Priprava

Vsak zakonec, ki vstopi v zakonsko skupino, se zaveže, da se bo čim bolje pripravil, sam in skupaj s sozakoncem, za skupno srečanje. Na takšen način največ pridobi vsak zase in za svoj zakonski odnos. Hkrati pa obogati tudi druge, ki so v zakonski skupini.

Voditeljski zakonski par

Vsaka zakonska skupina ima voditeljski zakonski par, ki bo pozoren na čas. Ta par je odgovoren, da ima vsak zakonec dovolj časa za delitev tistega, kar želi povedati. Skrbi tudi za to, da se upoštevajo pravila pristnega in rodovitnega duhovnega pogovora v skupini.

Kraj srečanja, časovni okvir in tema srečanja

Zakonska skupina se srečuje ob določenem dnevu in uri enkrat na mesec. Za kraj srečanja se dogovorijo. Vsako srečanje traja največ dve uri in pol. Običajno ima skupina tudi duhovnega spremljevalca. Temo srečanja lahko povsem svobodno izbere zakonski par, ki se svobodno javi, da bo pripravil srečanje. Par, ki pripravi srečanje, pripravi naslov teme in da vsaj nekaj kratkih vprašanj za izhodišče za osebno premišljevanje in pogovor med zakoncema pred skupnim srečanjem. To pošlje vsem članom skupine vsaj en teden pred srečanjem. Lahko pa se teme srečanj določijo vnaprej za celotno leto ali pa se uporablja kakšen priročnik.

To so splošne stvari, ki običajno veljajo za vse zakonske skupine. Seveda pa je delovanje vsake zakonske skupine odvisno od tega, v okviru česa deluje: župnije, duhovnih gibanj, zakonskih združenj ipd.

p. Ivan Platovnjak DJ

Februar 2022

Možnosti za zakonske skupine
  1. ŽUPNIJSKE ALI DEKANIJSKE zakonske skupine. Info: župnijski uradi.
  2. NAJINA POT (Združenje zakoncev). Info: www.rkc.si/najinapot/; p. Andrej Benda DJ, 041 918 432, andrej.benda@rkc.si, inp. Vital Vider DJ, vital.vider@rkc.si, 02 331 29 51.
  3. Društvo DRUŽINA IN ŽIVLJENJE. Info: Vilma in Dani Siter, Grebenčeva c. 4, Leskovec; 041 770 200, www.diz.si
  4. IGNACIJEV DOM DUHOVNOSTI, www.ignacijev.dom.si. Info: p. Ivan Platovnjak DJ, 051 613 373, ivan.platovnjak@rkc.si; Tanja in Mirko Mlakar, tanja.mlakar.jeric@gmail.com
  5. ZAKONCI ZA KRISTUSA (Mednarodno zasebno združenje vernikov). Info: Pavla in Paul Tootil, Hrastje 216, 4000 Kranj, 04 232 31 16; expert.doo@siol.net, www.zakonci.net
  6. NOVE DRUŽINE (Gibanje fokolarov). Info: Valjavčeva ul. 15, 1000 Ljubljana, 01 283 40 88; foclji@siol.net, www.focolare.org/en/
  7. SKUPNOST EMANUEL. Info: http://www.skupnost-emanuel.si/, skupnost.emanuel@rkc.si; 031 390 521.