Odmevi na pripravo na zakonPriprava na zakon

V pripravi na zakon v januarju se je zbralo 35 parov. Zelo so bili veseli velikega števila, saj so se tako čutili med seboj povezani in podprti, čeprav smo bili po spletu. Velika večina jih je bila zelo zadovoljna s celotno pripravo in hvaležna za vse, kar jim je bilo podarjeno po pričevanjih in predavanjih zakonskih parov, zdravnice in patra Ivana. Nekaj njihovih odmevov, ki so jih zapisali v svoji anketi, lahko najdete spodaj.

Koristni nasveti in vaje za komunikacijo

Na pripravi mi je bilo podarjenih zelo veliko uporabnih nasvetov in vaj s področja komunikacije: kako se resnično slišati in razumeti. Slišane besede na prvi pogled morda pomenijo v moji glavi nekaj drugega, kot tistemu, ki govori. Novo izkustvo je bilo tudi samo sedeti v tišini in si gledati v oči in ob tem opazovati, kakšna čustva pridejo ob tem na površje. Še bolj sva se zavedla, da se bova v še tako težkih situacijah trudila eden drugemu izkazovati spoštovanje in ne spreminjala drugega glede na to, kakšen bi po moje moral biti. Ozavestila sva tudi nekatere razlike, ki so med nama glede funkcioniranja čez dan, teden, mesec, v družbi, ko sva sama, koliko časa potrebujeva drug za drugega itd., kar vse pomaga pri boljšem odnosu. Tudi pogovor o najinih izvornih družinah, najinih “kovčkih”, ki sva jih prinesla s sabo, in “čiščenje” vseh privzetih prepričanj, ki niso najina, je prinesel dodatno svobodo v najin odnos. Ker to ni enkratno dejanje, nama bo zavedanje tega prišlo prav tudi v prihodnosti.

Veliko sem spoznala o sebi

Zelo iskreno pričevanje zakoncev Vidic. Hvaležna sem, da sta zgodbo delila tako odprto in nazorno z nami. Videla sem podobnost s svojimi starši v času, ko sem odraščala. Ozavestila sem medgeneracijske razlike in pričakovanja staršev, s katerimi se vsi soočamo. Odkrila sem, kako pomemben je iskren pogovor in da ne držimo zamer in tihih misli, ki se potem vlečejo in vlečejo in naenkrat “udarijo” ven. Zapomnila si bom, kako jima je pomagala zakonska skupina, skupnost, prijatelji, da nista ostala sama v razreševanju spora, pomenu molitve in predajanju odnosa Bogu.

Potrjena in opogumljena

Čeprav  sva se z zaročencem o večini tem, ki smo jih obdelovali, že pogovarjala, nama je ta priprava dala nove dimenzije in obnovo nekaterih odločitev. Nekako naju je osredinila okrog glavnega razloga za poroko in dala samozavest tako navznoter kot tudi navzven (do družine, prijateljev, znancev, če postavijo kakšno vprašanje). Predstavljene so bile nekatere dejavnosti, ki si jih oba želiva prakticirati tudi po vikendu (npr. vaja gledanja v oči; pogovor na način, da ima najprej eden čas za odgovor, en samo posluša, nato je na vrsti drugi; skupno zahvaljevanje in molitev). Mislim, da naju je tudi opogumila za težke čase, ki so neizogibni. Lepo je bilo izkusiti občutek skupnosti ob toliko parih in videti, da smo skupaj v tem in se vsi sprašujemo iste stvari in pripravljamo na isti zakrament. Ta občutek me bo še dolgo spremljal. Odločila sva se tudi, da bova na podobne vikende/dneve prihajala tudi v prihodnje.

Dragocenost pričevanja parov

Pričevanje zakonskega para Knez je bilo zelo koristno, saj se tudi sama strinjam, da je komunikacija zelo pomembna, zlasti pa, da se trudimo razumeti, kako se počuti partner in kako on doživlja posamezne dogodke ali naše besede. Zanimiva se mi je zdela tudi informacija, da moramo pri prepirih uporabljati prvo osebo ednine in povedati, kako se mi sami počutimo, ne pa da nas je do tega občutja pripeljal partner.

Presenetilo me je …

Pričevanje in predavanja zdravnice je bilo izredno zanimivo zlasti s strokovnega vidika. Izvedela sem precej informacij glede načrtovanja družine, kar nama bo s partnerjem v prihodnosti prišlo zelo prav. Presenetile so me informacije glede visoke zanesljivosti naravnih metod načrtovanja družine, zato sva se s partnerjem pogovarjala, da bova v prihodnosti dala poudarek tem metodam. Prav tako so bile zanimive nekatere statistične informacije, npr. glede visokega odstotka spontanih splavov in nizke rodnosti našega naroda.

Pomembnost poznati mesečni ciklus

Pomembno se mi je zdelo, kar je zdravnica poudarila, da je zelo dragoceno, da moški pozna ženski ciklus. V tem času je potrebno, da jo razume in spoštuje. Za življenje mi ostaja, da se je potrebno pogovarjati o spolnosti, o tem, kaj si želiva, na kakšen način bova načrtovala družino, da se znava pogovarjati in skrbeti drug za drugega, tudi če pride do neplodnosti, smrti …

Vedno posije žarek upanja

Pričevanje zakoncev Lajevec o osrečujoči spolnosti je bilo zelo dobro. Poudarila sta, da je spolnost združitev dveh oseb in ne dveh teles. Pomembno je, da veš, kaj partner potrebuje, saj je spolnost pomembna sestavina odnosa. Za življenje mi ostaja, da kljub oviram v življenju vedno posije žarek upanja. Na začetku njunega zakona dolgo nista mogla zanositi, potem pa jima je Bog naklonil šest otrok. Čeprav jima je eden skoraj umrl, sta se borila naprej in nista odnehala. Pogosto je življenje boj. Ko pride do tega, je še kako pomemben odnos in spoštovanje. Pomembno je, da partnerja skrbita za odnos, da si ne postaneta tujca, ampak sta vedno povezana.

Pomembnost vere in molitve v zakonu

Zakonca Mlakar sta povedala, da sta se poročila zelo mlada. Kmalu po poroki pa sta veslala vsak v svojo smer, saj sta mislila, da je tako edino prav. V spominu mi je ostalo, kako pomembno je, da se vera in molitev prenašata naprej preko staršev, da se naju ob sklenitvi zakramenta zakona še posebej dotakne Bog in da pride v najin zakon. Kako pomembno je, da si poveva vsak svoje strahove in tudi tiste stvari, ki nama gredo težko iz ust.

Koristnost gradiva

Gradivo je lepo pripravljeno, vsebuje veliko vprašanj, o katerih se bova lahko s partnerko še pogovarjala, saj gre za zelo pomembne teme, o katerih se morata (bodoča) zakonca pogovarjati. Prav tako je notri več koristnih informacij, npr. nasveti za dober zakon, glede načrtovanja družine in pa kontakti zakonskih skupin, če se bova v prihodnje odločila za udeležbo.

Vrednost molitve

Molitev na začetku in koncu srečanj se mi zdi pomemben del priprav, saj mi je omogočila, da sem se poglobil sam vase in pozabil na vrvež, ki je sicer okoli nas, in se zahvalil Bogu za vso njegovo dobroto. Z njo smo se ustavili in ozavestili, kje smo, predali dan Bogu in se zahvalili za dan in drug za drugega. Odkrili smo več načinov molitve. Ko smo se počasi prekrižali, sem tako spoznal pomen zamenja križa še na globlji ravni. Zaključna maša je bila lep zaključek celega vikenda, kjer smo se lahko Bogu zahvalili za vse, kar ste nam lepega pripravili, obenem pa smo mu priporočili naše nadaljnje skupne poti.

Po vikendu sem spoznal …

Po vikendu sem spoznal, da obstajajo pomanjkljivosti v meni, saj sem mislil, da jih nimam, a to nikakor ne pomeni, da nisva pripravljena na ljubeč zakon. Že pred pripravo sem verjel, da sva pripravljena nanj, ker najin odnos gradiva na ljubezni in spoštovanju, ob tem da se zavedava lastnih napak in jih tudi še odkrivava. V najin zakon verjamem, ker sem prepričan, da bova vse življenje stremela k tem vrednotam in udejanjala najine obljube. Menim, da smo se iz te priprave lahko vsi nekaj naučili.

Zbral in pripravil p. Ivan Platovnjak DJ