Odmevi na pripravo na zakonPriprava na zakon po spletu

V septembru 2021 je Ignacijev dom duhovnosti znova izvedel pripravo na zakon. Preko spleta se je je udeležilo lepo število parov. Nekaj njihovih odmevov si lahko preberete tukaj.

Že prvi dan sem navdušeno ugotovila …

Na pripravo za zakon sem prišla zgolj zaradi tega, ker sem vedela, da jo potrebujem, če se želim cerkveno poročiti. Že prvi dan pa sem navdušeno ugotovila, da so predavanja in pričevanja zelo zanimiva in predvsem realna. Skozi celo pripravo sem se mnogo naučila o sebi in o svojih pričakovanjih glede zakona in odnosa do partnerja. Z veseljem jo bom priporočila tudi prijateljem.

Priprava po spletu omogoča bolj sproščen pogovor med nama

Všeč mi je bilo, ker je bilo na daljavo. Tako sva se lahko bolj sproščeno pogovarjala med vajami, ki smo jih imeli, tudi o zasebnih stvareh, kot je npr. kaj naju moti, spolnost itd. Prav tako se lahko tudi med predavanji, med kakšno zanimivo temo,   s partnerjem sproščeno o tem pogovoriš.

Bog Oče nas vedno čaka

Molitve, ki so nas spremljale čez celotno pripravo na zakon, so mi bile zelo všeč, ker so bile drugačne, kot sem navajena. Nagovor med molitvijo p. Ivana se me je vedno znova dotaknil in sem čutila Božjo navzočnost. S svojim pristopom me je spominjal, da je Bog ljubeči Oče, ki nas vse čaka, da pridemo k njemu, ne glede na to, kakšni grešniki smo.

Dragocenost dobljenega gradiva

Gradivo je zelo zanimivo in je dobro vodilo za spoznavanje duhovne plati zakona. Všeč mi je, da so vse teme na kratko razložene ter imajo zraven tudi vaje, ki naju bodo spodbujale k razmišljanju o najinem zakonu ter kako ga še izboljšati.

Vedno se da rešiti zakon

Tudi če se kdaj znajdeva v na prvi pogled nerešljivi situaciji, se z veliko truda da rešiti zakon. Pomembna je skupna molitev in povezovanje preko nje z Bogom. Tudi komunikacija je res pomembna. Prav tako pravilno izražanje svojih čustev − da jih ne izražamo z jezo, ampak da v prvi osebi ednine in neobsojajoče povemo partnerju, kako se počutimo.

Naučila sem se poslušati

V najinem življenju želim ohraniti pop in hop kulturo. Naučila sem se, da moram zaročenca pustiti, da pove, kaj želi, ter ga pri tem res poslušati in mu ne skakati v besedo, kar je kar težko. Zagotovo si bom prebrala knjigo Pet jezikov ljubezni, ki je bila omenjena, in se naučila, kako poglobljeno ljubiti svojega bodočega moža.

Spustiti Boga v najin odnos

Priprava na zakon mi je pomagala pri spoznavanju pomena navzočnosti Boga v najinem odnosu in da ga morava spustiti v ta odnos. Med samimi pripravami sem ugotovila, da si želim, da imava z zaročencem pristen in odkrit odnos, ki nama ga bo pomagal oblikovati Bog ter to duhovno življenje prenesti tudi na najine otroke.

Kratke vaje

Zelo so mi bile všeč krajše vmesne vaje, kjer sva bila s partnerjem “prisiljena” pogovarjati se o stvareh, o katerih se mogoče ne bi nikoli, vaje, s katerimi sva se še bolj povezala in katere bova prav gotovo še izvajala.

Nujnost pogovora

Ostaja mi imperativ, da si je treba vsak dan, če je še tako težko, vzeti vsaj nekaj minut za pogovor, četudi samo eden od partnerjev govori, drugi pa posluša. Ne sme se pustiti, da pogovor zamre. Zelo hitro se lahko zgodi, predno sploh opaziš, da se več ne znata pogovarjati. Vsak problem je lažje reševati sproti. Ne sme se čakati, da se nabirajo, ker je potem potrebno veliko potrpljenja, truda in vere, da se vse prebrodi.

Potrebnost pogovora o najinem ljubezensko-spolnem življenju

Spoznala sem, da je za dober zakon pomembno tudi to, da se z možem pogovarjava o najinem ljubezensko-spolnem življenju in da je tudi na tem področju potrebno spustiti Boga v najin odnos. Odkrit pogovor, zaupanje v Boga in predvsem upoštevanje mojih in partnerjevih želja bodo zagotovo pripomogli k harmoničnemu zakonu.

Našla sva globino

Z zaročencem nama je bilo logično, da se bova poročila tudi cerkveno. Menim, da sva oba gledala na cerkveno poroko bolj površinsko. Po pripravi sva se oba zamislila in našla globino in pomen.

Zbral Ivan Platovnjak DJ, Ignacijev dom duhovnosti, UL TEOF

Ljubljana, 11. 9. 2021